Erősödik a tiltakozás a királyszentistváni hulladéklerakó ellen (narancs.hu)

További két forgalmi csomópontban fogják Veszprémben lezárni az utat a hulladékkezelő ellen tiltakozók, mivel a két hete tartó fellépésük nem vezetett eredményre.  A hulladékkezelő telep ugyan a Veszprémhez közeli Királyszentistvánban működik, de a figyelem felkeltése érdekében a megyeszékhelyen tartják ellene a tiltakozást. A részleges útlezárást Soós Gábor, az „Elegünk van a szemétszagból!!!” elnevezésű Facebook-csoport tagja szervezi.

A tiltakozásnak máris van egy fontos eredménye, mert ennek köszönhetően tudták meg, hogy módosítani akarták a telep működési engedélyét. Az alapításkor elfogadott, most is érvényes dokumentum alapján összesen kétezer tonna szennyvíziszapot helyezhetnek el telepen, és ezt növelni akarták ötvenezer tonnára” – mondta a Narancs.hu-nak Soós Gábor.

Beszámolt arról is, hogy amikor ezt megtudták, találkozót szerveztek a Veszprém Megyei Kormányhivatal illetékes főosztály-vezetőjével és a hulladékkezelőt működtető önkormányzati társulás elnökével. A tárgyalásokon sikerült elérniük, hogy a tervezett változtatás ne kerüljön be a működési engedélybe.

A hulladékkezelő telep bezárásáról azonban nem jutottak eredményre. A működtető önkormányzati társulás elnöke, Czaun János – minden valószínűség szerint – időhúzó javaslattal állt elő. Felvetette: az előkészítésre hozzanak létre egy munkacsoportot. Ugyanakkor leszögezte: a telepet nem áll szándékukban bezárni. Ennek ellenére azóta is folynak a tárgyalások, a hulladékkezelő közvetlen környékén lévő települések polgármesterei levélben kérték az önkormányzati társulás tanácsának összehívását.

A Narancs.hu megkérdezte Porga Gyula veszprémi polgármestert: tesz-e, tehet-e valamit azért, hogy a megyeszékhelyen megszűnjön az útzár? A polgármester válasza: „A tüntetők azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy szervezzek egy találkozót. A feladatot elvégeztem, múlt hét csütörtökön egy asztalhoz ültettem az illetékeseket: a tüntetőket, az érintett polgármestereket, az üzemeltetőt és a hatóságot.”

Mivel mostanáig nem érték el a kívánt eredményt, október 7-től kiterjesztik a tiltakozást. Hétköznapokon reggel 7-től fél 10-ig lezárják a másik városközponti körfogalom, valamint a körgyűrű észak-keleti részén kialakított körforgalom előtt is az egyik útsávot.