Földrengés-előrejelző állomás lesz Badacsonytördemicen (veol.hu)

Badacsonytördemic ad otthont mostantól annak a földrengés-előrejelzésre is alkalmas geodinamikai állomásnak, amely méri a föld szeizmikus aktivitását és magnetotermikus adatait.

Az állomás az első Kelet-Közép-Európában, műszerei távolról vezérelhetők, az adatokat továbbítják Budapestre, Erdélybe. Az avatási ünnepségen a Topo-Transylvania holland-magyar-román együttműködés tagjai mutatták be az integrált geodinamikai állomást a faluház udvarán – tudósít a veol.hu.

Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke köszöntőjében szólt a labor telepítésének előzményeiről. Amint elmondta, a tervező kutatók öt éve találkoztak először, akkor indult el a közös gondolkodás, amely célja megérteni a Kárpát-medencében pusztító földrengések okát. Különös tekintettel az 1977-es bukaresti nagy földrengésre, amely több ezer áldozatot követelt.

Olyan állomásra van szükség, amely méri a különböző földtani változók időbeni változásait is, hogy azokból a földrengéseket megelőző jelekre következtethessünk. Az állomás telepítése túlmutat önmagán, hiszen ha sikeres lesz, nagyobb európai projektekbe is beilleszkedik

– mondta a professzor. Örömét fejezte ki, hogy az innovatív állomás megvalósulásán sok fiatal is dolgozik, mentorok segítségével.

Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke arról beszélt, hogy az MTA soproni Geofizikai és Geodéziai Kutatóintézete egyik feladata a földrengésekkel kapcsolatos publikáció.

Ezt segíti az állomás munkája, amely jó példája annak, hogy miként lehet az ország érdekeit szolgálni és nemzetközi tudományos eredményeket elérni. A világ egyik legérdekesebb pontja földtörténeti szempontból ez a vidék, az eredmények nemzetközileg is érdekesek lesznek. Amennyiben jól működik az állomás, a helyben lakók is megérthetik, miért különleges a hely, ahol élnek

– mondta az elnök.

Horváth Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a település adhat otthont az állomásnak, amely olyan érdekes adatokat szolgáltat, amelyek a hétköznapi ember képzelőerejét is megmozgatják. Mint mondta, külön öröm, hogy helyi kötődésű fiatal doktorandusz, Gelencsér Orsolya segítségével valósulhat meg a projekt.

Gelencsér Orsolya, az ELTE környezettudományi doktori iskolája hallgatója elmondta lapunknak, hogy a föld gázkiáramlása miatt is a település környéke a legalkalmasabb hely az állomás telepítéséhez. A holland-magyar-román együttműködés keretében egy több éve tervezett projekt valósult meg a mobil laborállomás kihelyezésével. Az állomás műszerei mérik a szeizmikus aktivitást és egyebek mellett a szén-dioxid-, metán-, radonkibocsátást.

Ezek a gázok mindenhol jelen vannak, ezek az értékek nem veszélyes mértékűek itt sem. A tervek szerint egy évig mér helyben a mobil labor, és idővel hasonlót telepítenek Erdélyben is. A mért adatok segítik a felszín alatti folyamatok megértését, azokból a Föld köpenye jelenlegi állapotára lehet következtetni, valamint összefüggést keresnek a kutatók a földrengések és a gázkiáramlás között a megelőzés érdekében – mondta.