Fák tömege tűnt el Balatonszentgyörgynél

A Balaton környéki fakivágásokról a Magyar Kerékpárosklub Balaton nevű Facebook oldal tett közzé fotókat. “Tavalyi posztunkban bemutattuk, hogy az R76-os gyorsforgalmi út építése során milyen természetkárosítás zajlott. Idén Balatonszentgyörgy felé irtották tovább a fákat. Siralmas képet fest a táj. “Idilli” lesz arra túrázni, egyik oldalról egy autópálya, másik oldalról egy főút” – írják.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. korábban a 24.hu-nak számolt be az útfejlesztéshez szükséges lépésekről és a tervezett ültetésekről, ami nem pótolja az eltűnt 200 ezer négyzetméternyi erdős területet – a hírportál közlése szerint.
A képen a következők lehetnek: fa, égbolt, kosárlabdapálya, felhő és túra/szabadtéri
(Fotók: Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)

A 24.hu írt korábban a tervekről, hogy több mint 200 ezer négyzetméteren irtják ki az erdőket az M76-os autóút építése miatt.

Az oldal a NIF-től kapott információkra hivatkozva írta, hogy a  tervek az I. ütem (M7 autópálya Holládi csomópont és Balatonszentgyörgy közötti szakasz) esetében 101 db fa kivágását és mintegy 35.005 m2 erdőirtást, a II. ütem (Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti szakasz) esetében 30 db fa kivágását és 164.500 m2 erdőirtást irányoztak elő. A fakivágást, erdőirtást az indokolja, hogy a 2×2 sávos, 20,5 m koronaszélességű, új nyomvonalon épülő M76 autóút, amely a jelenlegi 76. sz. főúttól keleti irányban egy viszonylag széles területsávot vesz igénybe, valamint a 76 sz. főút alternatív nyomvonalként nyomvonal-korrekciókkal megmarad.

A II. szakaszon, a balatonberényi bekötő út és a Zala folyó közötti szakaszon található egy 500 méter hosszú, védendő kettős platánfasor, amely természeti és tájképi érték és amelynek megóvását előírta a környezetvédelmi engedély, ennek megfelelően az építési munkák során a fák védelméről gondoskodnia kell a kivitelezőnek. Vagyis a védett fasor az építés befejeztével is a megmaradó 76 sz. főút két oldalán húzódik majd, mert ezen a szakaszon nem történik nyomvonal-korrekció.

A tervek növénytelepítési munkarészt is tartalmazzák, de a nagy mennyiségű cserje telepítése biztosan nem pótolja a 200 ezer négyzetméternyi erdős területet. Az I. szakaszon mintegy 3150 db fa, 115000 db cserje telepítésére és 6250 m2 erdősítésre, míg a II. szakaszon mintegy 1425 db fa és 75600 db cserje telepítésére kerül sor – a 24.hu korábbi beszámolója szerint.

 

A Magyar Kerékpárosklub Balaton oldal tavalyi posztja arról, miként változott a táj az R76-os gyorsforgalmi út építése során :

A képen a következők lehetnek: fa, növény, túra/szabadtéri és természet
(Fotók: Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)
A kedvelt biciklis pihenőhely környezetének megváltozásáról a balcsinet.hu közölt a napokban fotósorozatot a régi és az új állapotokról. “Gőzerővel folynak a munkálatok Balatonszentgyörgy környékén – épül az okosút. Az útépítésnek köszönhetően a kerékpárosok számára a korábbi zöld fíling teljesen eltűnni látszik a Zala folyó környékén” – írja az oldal.