Kirándulástippek: a gyenesdiási Festetics-kilátó és egy felhagyott kőbánya (vaskarika.hu)

A 2000-ben újraépített gyenesdiási Festetics kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig. Gyenesdiás északi határában, a hegyoldalban egy felhagyott kőbánya is található. Noha ez tájseb, mégis látványos, érdekes, sőt, szép is. Hatalmas vízmosások szabdalják a területet. Az aljába lesétálva kipróbálhatjuk a hely akusztikáját is – írja a kirándulástippeket adó vaskarika.hu.

A terület legmélyebb pontja (Nagymező) a tenger szintje felett 180 méterre, a legmagasabb kiemelkedés (Festetics kilátó) 235 m magassági pontban helyezkedik el a Keszthelyi-hegység délnyugati oldalán, a Balatontól 2,5 km-re.

(Fotó: vaskarika.hu)

A Nagymező nemcsak Gyenesdiás, hanem a Keszthelyi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ahol kiépített szalonnasütőhelyek, asztalok, – padok, focipálya, esőbeálló várja a kirándulókat, természetbe vágyókat.

A Nagymező nyugati oldalán gyalogösvényeken juthatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, amelyen háromszintes kilátótorony emelkedik. A 2000-ben újraépített Festetics kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig.

A Nagymezőről indul a 2001-ben felújított erdei tornapálya is, amely sportrendezvények helyszíne és számos iskola edzőklub teszi próbára a növendékeit. Az 1300 m hosszú, 16 állomásból álló tornapálya várja a “kicsiket és nagyokat” egyaránt.

 

Egy széppé vált tájseb: a gyenesdiási felhagyott bányagödör

A gyenesdiási Nagymező kirándulóhelyről egy kellemes sétával érhető el az a felhagyott bányagödör, ahol korábban bányászati munkák folytak. A bányamunkák már befejeződtek, de azóta a természet fantasztikusan szépet alkotott. A gödör oldalában és alján a lecsorgó esővíz látványos felszíni formákat alakított ki: folyóvölgyeket, hegyvonulatokat, kanyonokat – csak mindezt kicsiben.

A bányagödör északi pereméről különleges kilátás nyílik dél felé a Balatonra, illetve az egész hatalmas kráterre – egyszerre pillanthatunk a távolba és a hegy gyomrába. Ehhez kirándulóhelyről a bánya felé indulva kb. 100 m után balra kell kell fordulnunk. Ez egy meredek kaptató, de hamar teljesíthető és a tetején fantasztikus látvány tárul elénk, háttérben a Balatonnal.

(Fotó: vaskarika.hu)

Megközelítés

A bányához délről, a faluból aszfaltozott út vezet – legsimább megoldásként a 71-es főútról ezen, autóval is elérhető.

Szebb élményhez jutunk, ha kiindulópontként kis kitérővel az autóval szintén megközelíthető Nagymezőt, a környék kedvelt kirándulóhelyét választjuk. Innen mintegy 2-300 méter sétával dél felé nem csupán a bánya érhető el, hanem csillagtúrával bebarangolhatjuk a környéket (pl. feljuthatunk a közeli Festetics-, vagy a távolabbi Berzsenyi-kilátóhoz).