Megfőzték Jókait (balatonfured.hu)

Ahhoz, hogy Jókai, irodalmi jelentősége mellett, immár a város egyik turisztikai hívószava is, nagyban hozzájárulnak a Koloska- völgyi bableves főzőversenyek. Idén 44 csapat vállalkozott a főzésre, ennyiféle bablevest lehetett kóstolni. A közkedvelt főzőverseny immár a város hamisítatlan gasztro-fesztiválja.

A legszebb, hogy nincs egyezményes recept, minden induló szabadon választott gyakorlatként fogja fel a főzést. Voltak, akik a leves berántására esküdtek, voltak, akik erre húzták a szájukat. Voltak, akik családilag versenyeztek, de lehetett találkozni több mesterszakáccsal is.
Van, aki a lestyánt véli az üdvözítőnek, mások a többféle kolbász használatát. Akadtak, akik otthon előfőztek, akadtak, akik erre csak legyintettek, többen maradtak a jól bevált kolbásznál, de voltak, akik a füstölt csülkös verziót választották.
A megkérdezettek többsége persze azt mondta: hamisítatlan, recept szerinti Jókai bablevest készít, az már más kérdés, hogy mindegyik más és más volt.

Jókai maga ezt írta: a jó bableveshez olyan nagy szemű bab kell, mint a görög szerzetesek rózsafüzére és az omlós füstölt malacköröm színe arany, formára meg mint az angyalok lábbelije, olyan legyen.

Jókai egyébként szívesen adott különleges ételneveket: a darázstésztát Tűzkő homokkal, a fánkot Cseh pampuskának, a patkóalakú süteményt Kata könyökének, és az összeragadt galuskát Nyögvenyelőnek hívta. És egy füredi aktualitás, állítólag mérges lett, ha Halászlét tettek az asztalra, mert szerinte az étel rendes neve Halászos leves, hiszen nem a halászok levét esszük, hanem a halét.