Elengedhetetlen a Balaton folyamatos kotrása (InfoRádió)

A balatoni algásodás leghatásosabb ellenszere a rendszeres mederkotrás – mondta az InfoRádióban Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet kutató professzor emeritusa. Magának a kotrásnak ugyanakkor “megfelelően nagy területre”, négyzetkilométerekre kell kiterjednie, ennek lehet szerinte jelentős vízminőség-védelmi hatása.

“A tó üledékének a felső 10-20-30 centiméterében foszforkészlet van, amelyhez az algák hozzá tudnak férni. Ha ezt a foszforban gazdag, felszíni üledékréteget eltávolítjuk, akkor ezzel az algásodás mértékét csökkenteni tudjuk”

– foglalta össze az Info Rádiónak legfontosabbat Vörös Lajos. Más kérdés, hogy mennyi iszapot lehet kikotorni, hiszen az anyagot el kell helyezni, a tárolóterületek pedig eléggé korlátozott nagyságúak – tette hozzá.

Korábban az Országos Vízügyi Főigazgatóság részéről is arra céloztak az InfoRádióban, hogy “végtelen” időhosszúságú kotrás kezdődhet a Balatonban, és ennek technikai lebonyolításáról is beszélt Siklós Gabriella szóvivő.

A szakemberek továbbra is találgatják, hogy elsősorban mely ok a fő felelős az algásodásért, de a foszfor szerepében egyetértenek.