Egyedi látványosság, órajáték készül Balatonalmádi főterére (veol.hu)

Sárgaréz oszlopokon álló, zenélő, mozgó figurákkal díszített órajáték készül Balatonalmádi főterére. Az ötlet egy helyi órástól származik, a munka nagy részét is ő végzi el barátaival. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést – írja a veol.hu.

 

Szeretett városát akarja megajándékozni

Órásdinasztiából származik Horányi Csaba. Édesapja és nagynénje is ebben a szakmában dolgozott. Balatonalmádiban született, ezért akarja most szeretett városát megajándékozni. Egy órajátékot készít a főtérre. A kivitelezés nagy részét ő végzi. Az alapot egy barátja, a szakmáját szintén édesapjától öröklő kőfaragó készíti el, ugyanolyan vöröskőből, amiből a téren a szökőkút is áll, ugyanis annak közelében helyezik el. A szerkezet többi része sárgarézből lesz, kivéve a figurákat. Azokat egy füredi fazekas hölgy formálja meg. Cserélhetőek lesznek, és egyszerre valószínűleg nyolc fér fel az órajátékra. Szeretnének olyanokat, amelyek az évszakokhoz és olyanokat is, amelyek az ünnepekhez, például húsvéthoz, karácsonyhoz illenek.

Horányi Csaba elmondta, hogy az óra kétoldalú lesz és negyedóránként kilencven fokot fordul. A figurák óránként, egészkor járnak majd zenére, hangeffektekre táncot, forognak. Azt tervezik, hogy wifit is biztosít majd a szerkezet és letölthető lesz róla egy mobiltelefonos applikáció, egy app, amiből minden megtudható Almádiról. Van több olyan részlet is persze, amiről még nem döntöttek. Ezért várják a helyiek javaslatait is. Például annak kapcsán, milyen, a településhez kötődő zenéket szólaltasson meg a szerkezet, amit jövő májusban szeretnének ünnepélyesen felavatni.

 

Különleges látványosságnak, szelfizőhelynek ígérkezik

Különleges látványosság, szelfizőhely lehet az egyedi órajáték. Gyerekek, felnőttek is élvezhetik játékosságát. Az is célja a kezdeményezőknek, hogy minél több látogatót vonzzanak városukba. Horányi Csaba elmondta: a tervek szerint Balatonalmádiban a három méteres szerkezet három oszlopon áll majd, és 2,6 méter magasan helyezik el a figurákat. Az óra számlapjának átmérőjét hatvan-hetven centiméteresre tervezi.

A polgármester és a képviselő-testület támogatja az ötletet. Az önkormányzat biztosítja a helyet és az áramellátást az órajátéknak. A munkát ingyenesen végzik el az említett szakemberek. Az alapanyagokra adományokat gyűjtenek, a Balatonalmádi Ifjúságáért Közalapítvány számlájára bárki utalhat pénzt. Több helyi lakos és vállalkozás is támogatta már ily módon a kivitelezést. Eddig is jellemző volt a városban lakókra az összefogás, az órajáték összeállításának példáját követve ezután akár még több hasonló tervet is megvalósíthatnak együtt – írja a veol.hu.