Megnyílt a Garten Lovason (veol.hu)

Négy kiállítás, öt tárlatvezetés, tizenkét pódiumbeszélgetés, kilenc filmvetítés, négy koncert, két színházi est és több helyi értéket bemutató program várja az idei Garten kortárs művészeti bázis látogatóit. A programsorozat augusztus 22-ig látogatható.

A Garten 2020 programsorozatát Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt művészeti és kreatív tanácsadója nyitotta meg a Nagy Gyula Galéria kerthelyiségében – tudósít a veol.hu.  Már az első napon óriási volt az érdeklődés. A katalógus alapján az idei válogatás sokszínűsége a tavalyi kiállítást is felülmúlja: 120 művész több mint 300 alkotása immár két helyszínen tekinthető meg. A festészet dominanciája mellett idén a kurátorok kiemelt hangsúlyt fektettek a fotográfiára.

A több mint 300 műalkotást bemutató válogatáson főként a feltörekvő művészgeneráció műveivel találkozhatunk, de számos befutott alkotó műveit is meg lehet tekinteni. A programok közül igazi különlegesség a képzőművészeti témájú dokumentum- és játékfilmeket vetítő kertmozi, ahol tíz frissen bemutatott, vagy éppen ritkán játszott filmet láthatunk, esetleg nézhetünk újra a napokban.

A Garten központi kiállítása – elnevezéséhez híven – egy tágas kertben álló házban helyezkedik el, ahol a korábbi óvodaépület helyiségeiben a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány munkatársai galériát alakítottak ki. Itt volt látható tavaly és idén is ide kerül a kurátorok (Bánki Ákos és Schneller János) által meghívásos alapon válogatott sokszínű képanyag.

Idén a Márffy Ház pajtája Garten Pajta néven nemcsak kiállítóhelyként csatlakozott a programsorozathoz, hanem itt kap helyet néhány szabadtéri program és a Balaton Projekt névre hallgató képzőművészeti gyermektábor kiállítása is. A csopaki Zámbó Műterem és Galéria két egyéni kiállítással csatlakozik a programsorozathoz: Szöllősi Géza Mesék a fiúszobából című kiállítása már megtekinthető, míg Hegyeshalmi László festő, grafikus tárlata augusztus 17-én nyílik meg ugyanott.