Bio- és vegán borok születnek Balatonfüreden (veol.hu)

Vegyszertől, állati eredetű anyagoktól mentes szőlőművelést, bortermelést folytat Gyukli Krisztián balatonfüredi borász.  A Rizling Generáció alapítója, elnöke Magyarországon egyedüliként alkalmaz bio- és vegán módszereket a borkészítés során. Az hazánkban egyedülálló gazdálkodás mintája a Freiburg szőlészeti-borászati kutatóintézet módszertana. 

Beleszerettem a németországi Freiburg szőlészeti-borászati kutatóintézetének módszereibe, ahol tíz éven át dolgoztam és a szakma csínját-bínját megtanultam – fogalmazott a veol.hu-nak Gyukli Krisztián. Évekkel ezelőtt elhatároztam, én leszek az első fecske, hazahozom a hozzáállást, ami Nyugat-Európában kitűnően működik – tette hozzá a balatonfüredi borász.

Gyukli Krisztián azt a nagy tudást, technológiákat, amit megszerzett, alkalmazta az édesapja által 40 éve alapított családi pincészetben. A borász hazaérkezése után több olyan dologba vágott bele, ami a környéken újdonságnak számít. Így például olyan különleges magkeverékeket alkalmazott ültetvényeiken, amiket mások még nem, és olyan talajápolási technikákkal foglalkozott, amiket akkor, tíz éve még megmosolyogtak.

2006 környékén elkezdte a gyöngyöző bor készítését, ami kuriózumnak számított, mert a kedvelt ital a pezsgő volt, amikor szénsavas italt kínáltak. A szakember 2010-ben telepítette az első olyan nemesített szőlőfajtát Magyarországon, ami védett volt a különféle gombák ellen, nem igényelt vegyszeres növényvédelmet, védekezett a betegségek ellen. Édesapjától is azt tanulta, a vegyszeres kezelés sem a szőlőnek, sem a talajnak, sem a többi növénynek nem tesz jót, és egyetlen populációnak sem. A borban, mustban feldúsuló kemikáliák az ember egészségére nézve sem előnyösek, ugyanis a legtöbb vegyszer a mezőgazdaságban a szőlőbe kerül.

Az idei esztendőben újdonság, hogy a bio védjegy mellé a 2018-as összes bora megkapta az európai vegetáriánus védjegyet, aminél a vizsgálatot egy Somogy megyei alapítvány végzi, majd adja a minősítést. Ezt a módszert is Németországban ismerte meg, ahol a kereskedelemben nagyon népszerűek a bio- és vegán borok, ami a zöldségre, gyümölcsre is jellemző. A vegán módszer szerint a must, bor nem szennyeződhet a tisztítást szolgáló állati termékkel, mint például a különböző halhólyag és tej, tojás alapú készítményekkel, állati porcokból, csontokból kinyert zselatinnal, ahogy a Gyukli-pincészetnél történik, és ez érvényes szőlőmag termékeikre is.

A borász megjegyzi, ők öt hektáron művelik a szőlőt, nagyobb területeken nehéz mindezt megvalósítani, másfelől többen nem elkötelezettek a bio- és vegán bortermelésben, ugyanis a hazai rezisztens fajták nemesítése is nagy múltra tekint vissza, csemege és borszőlőfajtáknál egyaránt. Gyukli Krisztián szerint a magyar borok több mint fele vegán, csak nem minősítik azokat a gazdák, mert nincs komoly piaci igény arra, hogy ez a címkéken megjelenjen – írja a veol.hu.