Nem örülnek a pecások a melegedő Balatonnak (infostart.hu)

A folyamatosan melegedő Balaton nem tesz jót a horgászatnak – véli a Magyar Tenger Horgászegyesület elnöke, Domina Balázst.

Erős tavasz után a nyár elején már inkább panaszkodnak a balatoni horgászok. A Magyar Tenger Horgászegyesület elnöke, Domina Balázs az InfoRádióban elmondta, ahogy a víz melegszik, már nem olyan jó a „kapáskedv”. Nem tesz jót a halaknak, ha meleg a víz, el is mennek a hidegebb vizes területekre, ezért ilyenkor a Balaton közepén vannak – tette hozzá. Összességében szerinte amíg a 15 fok körüli hőmérséklet fennáll, még jónak mondható a kapás.

„Most már a legtöbb ragadozóra sincs tilalom, úgyhogy érdemes rájuk is menni, és az apróbb halak, a keszegek is ívnak folyamatosan, ennek köszönhetően a partközelben is vannak még ragadozó halak. A legjobb préda mégis a ponty, a horgászok nagy kedvence” – ecsetelte Domina Balázs, aki szerint a tavaszi szezon hosszú volt és erős.

Hogy nyáron érdemes-e horgászni, arról azt mondja, mindenképpen, mivel a halak előjönnek táplálkozni, de olyan kapásra, mint tavasszal, nincs esély.

„Ha már jóval több, mint 20 fok van a vízben, nehezebb fogni, de ahogy visszahűl a víz 20 Celsius-fok környékére, a halak étvágya is jobb lesz.