Balatontól a világsikerekig – nagy nevek az Év Vitorlázója jelöltlistáján

 A Magyar Vitorlás Szövetség idén is közönségszavazással választja meg az Év vitorlázóját. A tagszervezetek képviselőinek javaslata alapján 5 férfi és 1 női vitorlázóra adhatóak le szavazatok. A voksokat tartalmazó űrlapokat 2019. október 31-én éjfélig várják. 

A nőknél csupán egy jelöltre, Érdi Márira lehet voksolni. Érdi a tavalyi sikerek után, amikor is az aarhusi Világkupán már a tokiói olimpiai kvótát is megszerezte, idén is sikeresen szerepelt a Japánban tartott előolimpia futamain, emellett több nemzetközi versenyen is előkelő helyen végzett hajóosztályában, a Laser Radialban. Idén a harmadik helyet szerezte meg az Enosimában rendezett vitorlás előolimpián A sportoló, aki 2016-ban az olimpiai kvóta megszerzése után a 14. helyen végzett hajóosztályán belül a világversenyen, tavaly immáron ötödszörre vívta ki teljesítményével a rangos elismerést.

A férfiak közül öten, Berecz Zsombor, Domokos András, Király Zsolt, Majthényi Szabolcs, Vadnai Benjamin áll a jelölti listán.

Berecz Zsombor tavaly megnyerte Finn Dinghy hajóosztályban az aarhusi világbajnokságot, ezzel a magyar vitorlázás első világbajnoka aktív olimpiai osztályban. Egyúttal megszerezte az tokiói olimpiai indulás jogát, az idei esztendőben pedig a Japánban tartott előolimpia futamait követően állhatott a dobogó legfelső fokára, az Európa Bajnokságon pedig minimális különbséggel csúszott le az első helyről.  Berecz Zsombor nagy esélyese a 2020-as tokioi olimpiának.

Majthényi Szabolcs és Domokos András idén újra Európa-bajnokok lettek, ezzel pályafutásuk hatodik EB-aranyát gyűjtötték be. A sokszoros világbajnok páros 1987-óta alkot megbonthatatlan egységet, és egymás után múlják felül saját teljesítményüket.

Király Zsolt vitorlás versenyzőként az első egyik legnagyobb nemzetközi sikerét 2009-ben aratta, amikor Németország legrangosabb tókerülő versenye, a RUND UM, abszolút győztese lett, idén pedig a 81. Bol d’Or Mirabaud regattát immár negyedik alkalommal nyerte meg csapatával. Emellett mind a négy nagy nemzetközi tókerülőn, beleértve a Kékszalagot, a boden-tavi Rundumot és a Centomigliát, egytesű hajók közül az ő csapata bizonyult a legjobbnak.

Vadnai Benjamin 2014-ben a laser radial osztályban nyert ifjúsági világbajnokságot, majd számos regatta után a Magyar Vitorlás Szövetség által kijelölt válogató versenyeken Vadnai teljesített a legjobban, így a magyar versenyzők közül ő indulhatott a 2016-os olimpián, ahol 33. lett. A 2017-es világbajnokságon 17. helyen végzett, idén a Japánban rendezett júliusi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett.

Az Év Vitorlázója díjat először 1970-ben Finánczy György vehette át. A vitorlázó finn osztályban részt vett az 1964-es tokiói és az 1972-es müncheni olimpián. Az 1968-as mexikói olimpiára politikai okokból nem küldték ki, pedig ebben az időben biztos érem esélyesként tartották számon. Csapatkapitányként, mint edző később részt vett a 2000-es sydney-i és a 2004-es athéni olimpián. Versenyzett a finn, a 470, a Soling, a Sudár Regatta, a 8OM Onde Design és az 50-es cirkáló hajóosztályokban, és mindegyik osztályban volt (sokszoros) magyar bajnok.