Keresik az Év halát

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, a 2020-as évre is meghirdeti AZ ÉV HALA választást. A kitüntető címre ezúttal is három halfajt, a csukát, a süllőt és a német bucót javasolták, közülük a nyertes természetesen az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és minden, határainkon innen és túl lakó, halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja 2019. december 31. déli 12 óráig. A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos a hazai vizekben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is.

A jelöltek közül a csuka jellegzetessége, hogy teste hosszan megnyúlt, színe ezüstöstől a barnásszürkén át egészen az olajzöldig változhat, továbbá mintázatában is eltérhet, hiszen foltok és csíkok is tarkíthatják. Hazánkban a csukafélék családjának egyetlen képviselője, így gyakorlatilag összetéveszthetetlen más halfajokkal. Élőhely szempontjából nem túl igényes, de leginkább a növényzettel benőtt állóvizeket kedveli, viszont folyóvizekben is fellelhető – olvasható a Magyar Haltani Társaság honlapján.

A süllő nagyra növő, megnyúlt testű, oldalról enyhén lapított hal. Csúcsba nyíló szája nagy, a szeglete eléri a szem hátulsó vonalát, benne nagy, erős fogak ülnek, köztük a többiek közül kiemelkedő ebfogak is. Oldalán elmosódó sötétebb sávok találhatók. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok díszítik. Hazánkban viszonylag széles körben elterjedt, nagyobb folyóink paduczónájától egészen a dévérzónáig gyakori, kisebb folyóinkban azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani.

A német bucó a Duna vízrendszerének bennszülött, különleges mintázatú hala. Áramláskedvelő fajként kizárólag folyóvizekben, főként a vízfolyások felső, tiszta vizű, sodrottabb szakaszain fordul elő, a meder üledékes részeit elkerüli. Teste és feje életmódjának megfelelően erőteljesen megnyúlt, hengeres, faroknyele szembetűnően elvékonyodó, ami alapján jól elkülöníthető a közeli rokon magyar bucótól. Két hátúszóját meglehetősen széles sáv választja el egymástól, farokúszója viszonylag kicsi. Testét kifejezetten érdes tapintású, kicsiny pikkelyek fedik. Sárgásbarna alapszínét sötétbarna, ferdén lefutó sávok díszítik.

A 2019-es év hala megválasztása a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott le. A szavazatok száma a sebes pisztrángra leadott 2130 szabálytalan szavazat levonásával is meghaladta a tízezret, 11483-nak adódott. A voksok legnagyobb részét a vörösszárnyú keszeg kapta (44%), második helyen a védett szivárványos ökle végzett (32%), a sebes pisztráng harmadik lett (24%).

A 2020-as év hala szavazásra a Magyar Haltani Társaság honlapján van lehetőség.