Ismét régi pompájában a 200 éves csopaki kúria (sokszinuvidek.24.hu)

A Szűcs Endre vezette Mérmű Építészeti Stúdió 1980-ban alakult műemlék-helyreállítási főprofillal, a tervező céget ma elsősorban a Balaton-felvidéki hagyományos népi építészet őrzőjének és a magyar népi értékek átmentőjének tartja az építész társadalom. Munkáikért több rangos szakmai díjat is átvettek, ezek sorában a legfrissebb elismerés az Év Háza 2019 pályázaton egy csopaki kúria átalakításáért és bővítéséért kapott – a Magyar Építőművészek Szövetsége által adományozott – különdíj.

(Fotó: Szabó Miklós)

A kúria a település egyik legértékesebb épülete, bár története alig ismert. Az itt lakó család legendáriuma szerint az épület gazdatiszti lakóház lehetett eredetileg, ami viszont biztos: a 20. század második felében erdészeti szolgálati lakás volt benne. Az akkor ott nevelkedő gyerekek egyike jó nevű építész lett, míg a másik a vendéglátás felé fordult. Ő a kilencvenes években borozó-éttermet alakított ki az épületben, amely a közelmúltig működött. Az épület korábban számos átalakításon esett át, míg a legutóbbi tulajdonosváltással újra az eredeti, lakófunkciójához tért vissza – olvasható a sokszinuvidek.24.hu beszámolójában.

Ha csupán annyi történt volna az összedőlés előtt álló házzal, hogy újra élettel telik meg, akkor is sikertörténetről beszélhetnénk. Különleges értéke a felújításnak, hogy a bővítés nem a mai kordivatnak megfelelően a régi kontrasztjaként, hanem annak szerves folytatásaként készült el. Az épített örökségünkkel való párbeszéd alázatra tanít. Az elődeink ránk hagyott kincseinek megismerésével, megértésével éppen nem meghamisítjuk múltunkat, hanem megtiszteljük és kiemeljük azt– vallják a tervezők.

A déli oldalra új, a balatoni építési hagyományokból ihletődő bejárat készült. A tisztálkodási szokásokban történt változások miatt a földszinti lakószobák mosdókkal egészültek ki, a ház főbb életterei viszont újra változatlan eleganciával elégítik ki a lakók igényeit. A tető újjáépítése lehetőséget teremtett annak viszonylag kedvezőbb beépítésére: könnyen leválasztható, szeparálható hálóhelyiségek kerültek ide a tágabb család számára. A legintenzívebb használatot a nyári időszak jelenti. Az épület kerti oldalra eső bővítéseként elkészült fedett-nyitott mulatótér ekkor tölti be központi szerepét – írja a sokszinuvidek.24.hu.