Felkészültek a télre Veszprém megyében (vehir.hu)

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság tagjai pénteki ülésükön biztosítottak róla: felkészültek az esetleges rendkívüli körülményekre. Megtörtént az adategyeztetés a rendszeres orvosi ellátást igénylő idősekről, téliesítették a gépjárműveket, felkészültek az útszakaszok síkosságmentesítésére. 

A bizottság ülésén Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, a védelmi és biztonsági szervek mindegyike felkészült az előttünk álló időszakra, a tagok pedig remélhetőleg minden körülmények között jelesre fognak vizsgázni.

Dányi Béla, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, október 22-én lezajlott a megyei törzsvezetési gyakorlat, ahol az állomány a téli rendkívüli események kezelését és a lakosságvédelmi intézkedéseket gyakorolta – tudósít a vehir.hu.  A rendszeres orvosi ellátást igénylő, valamint szülés előtt álló kismamák adatait szintén megkapta az igazgatóság annak érdekében, hogy hatékonyabban végezhessék a mentésirányítási feladatokat ilyen esetben, valamint a gépjárművek téliesítése is megkezdődött – tette hozzá.

A téli időjárási körülmények legfőbb felelőse természetesen a Magyar Közút Nonprofit Zrt, ezt illetően a megyei igazgató, Zugor István beszámolt róla: a megyében összesen 1640 kilométernyi útszakaszért felelősek, ebből 650 km-en végeznek folyamatosan őrjáratot és síkosságmentesítést, 800 km-en pedig a veszélyes íveket, emelkedőket szórják. További 170 km-nyi szakasz fehér útnak számít, ezek esetében csak hóeltakarítást végeznek. A feladatok elvégzéséhez a sótárolókat már feltöltötték 8500 tonna szóróanyaggal, ezeket szükség esetén 23 saját és 9 bérelt szórógép teríti majd az utakon, emellett 9 hómaróval és egyéb géppel is rendelkeznek, rendkívüli esetben pedig további 78 db gépet tudnak igénybe venni a hóeltakarításra. November közepéig a hórácsokat is kihelyezik a Közút szakemberei – fűzte hozzá az igazgató.

A hivatalos szervek munkája mellett az egyes esetek hatékony kezelése ugyanakkor az önkéntesek munkáján is múlik, ezért a Védelmi Bizottság 2014 óta minden évben támogatja azokat az önkéntes alakulatokat, amelyek kiemelkedő tevékenységet végeztek az elmúlt időszakban. Idén összesen három mentőcsoport – a Jásdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Zalagyömörő ÖTE – részesült támogatásban a költségvetésből, akik az ülést követően vehették át az emlékplaketteket és az eszközöket.

A Jásdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2018–ban szerveződött újjá és az új alapszabályukban megerősítették, a térségben vállalják a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységüket.A Pétfürdői HTP-vel II. kategóriás együttműködési megállapodást kötöttek, mely szerint a hivatásos katasztrófavédelmi erők jelenlétében és irányítása alatt végzik a vállalt feladataikat.

Az egyesületnek jelenleg 25 tagja van, melyből 8-an 2019 tavaszán a Pétfürdői HTP-n tartott 40 órás alapfokú tűzoltói tanfolyamot sikeresen elvégeztek. Így összesen már 15-en rendelkeznek tűzoltási szaktevékenységi képesítéssel. A 2019-ben újraszerveződő Várpalotai Járási Palota Önkéntes Mentőcsoportban kiemelt feladatokat vállal.  Tótvázsonyban egy 1997-ben történt tűzeset után kezdődött el az önkéntes tűzoltó egyesület szervezése. Az egyesület 1998. március 1-én alakult meg 12 fővel. 1999 óta minden évben sikeresen szerepelnek az önkéntes tűzoltók megyei versenyén. Veszprém megye képviseletében, a 2019-ben elsőként megrendezett önkéntes mentőcsoportok országos vetélkedőjén az előkelő III. helyezést érték el.

A szervezet 2016. május 1-től önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület lett elsőként Veszprém megyében. Ez azt jelenti, hogy a káresetekhez a hivatásos tűzoltók nélkül is vonulhat, és a helyszínen önállóan végezheti a teljes beavatkozást. A bizottság elnökétől munkájukhoz egy gerincrögzítő lapot és hevedereket kaptak – olvasható a vehir.hu tudósításában.