A balatoni éttermekbe évtizedek óta máshonnan érkezik a hal

Kevés hal van a Balatonban, ezért már évek óta más területekről érkezik a helyi vendéglőkbe a hal – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 televíziós csatornán. A tárcavezető annak kapcsán nyilatkozott a köztévének, hogy az elmúlt időszakban a vendéglátóipar több képviselője is nehezményezte: balatoni hal legálisan nem szerezhető be, így a jó minőségű, helyi haltermékek nem szerepelhetnek a tóparti vendéglők kínálatában.

Fazekas Sándor kiemelte: 2013 óta nincs kereskedelmi célú halászat a tavon, az utolsó halászati évben 78 tonna halat fogtak, ebből mintegy 200-220 ezer adag ételt lehet készíteni. Ez a mennyiség egy jobb hétvégén elfogy a Balatonnál – mondta a miniszter.

Lehetetlen a Balatonból kielégíteni a gasztronómia oldaláról esetlegesen felmerülő igényeket, a tó ugyanis nem lenne képes ellátni a hazai vendéglátókat és élelmiszer-feldolgozókat. Valós kereslet nem mutatkozott abban az időszakban sem, amikor horgászat mellett halászati tevékenység is folyt a Balatonon. A miniszter számokkal is alátámasztotta azt a tényt, hogy korábban sem csak balatoni halat szolgáltak fel a tóparti éttermekben. Három évvel ezelőtt 51 vevő vásárolt balatoni halat, egy siófoki étterem például 590 kilogrammot, egy Zamárdiban működő 592 kilogrammot, egy balatonszemesi étterem egész szezonban összesen 89 kg halat vásárolt a halgazdálkodási társaságtól.

Miközben sokan reklamálnak amiatt, hogy nem lehet balatoni halhoz jutni, a számadatok azt támasztják alá, hogy a beszerzést meg lehet oldani más tógazdaságokból, vagy akár a Balaton vízgyűjtőjéről.

Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy a Balatonnál komoly probléma volt a túlhalászás, a tó regenerálódásához évek kellenek, hiszen a cél az, hogy minél nagyobb legyen a tó halállománya.

(16:22)