Tűzoltók favágóversenye

Jól szerepeltek a somogyi és a veszprémi tűzoltók a  IV. Országos Tűzoltó Favágóversenyen. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. második alkalommal szervezte meg Ropolypusztán a viadalt, amelyen tizenkilenc csapat mérte össze tudását.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy egyéni első, a barcsi lánglovagok két második helyet hódítottak el, Siófok csapata ötödik helyen végzett- derül ki a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményéből.

Bár heves zivatar és szél tombolt, ezúttal nem ezek az időjárási tényezők gondoskodtak a farönkök döntéséről. Ez most a tűzoltókra váró egyik egyéni versenyszám volt ugyanis, amelynél a pontosság számított a fő tényezőnek. A szerelési feladat ugyanilyen precizitást igényelt. A felhőszakadástól védve, a sátrak oltalmában, röpke másodpercek alatt fordították meg a versenyzők a motorfűrészek vezetőlemezét, majd a rögzítő csavarok rászorítását követően az asztalon csapódó nyomatékkulcs állította le a stopperórát.

Az égi áldás csillapodásával a kombinált verseny is elrajtolt. Hol szemerkélő esőben, hol ragyogó napsütésben lépett pályára elsőként a csapatok motorfűrész-kezelője, aki egy minimum harminc, maximum nyolcvan milliméter vastagságú korongot vágott le egy rönkről. A korong földre érkezését követően a csapat többi tagja is hozzáfoghatott feladatához, két, egyenként négy méteres rönköt kellett legallyazni, majd egyméteres választékokra darabolni, félbehasítani és sarangba (rakatba) rakni.

A verseny célja, hogy a megmérettetés során a tűzoltók összemérjék a motorfűrész-használat terén szerzett jártasságukat, törekedve az eszköz precíz használatára, természetesen a munkavédelmi előírások betartásával. A pontatlanságot, az előírások megsértését a versenybírók súlyos hibapontokkal büntették; szankcionálták például a helytelen fűrészindítást, illetve azt is, ha a versenyző megérintette a járó motorú fűrész láncát, avagy helyet változtattak a járó láncú eszközzel.

A döntés versenyszámban Lenti Tamás (Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) lett a legeredményesebb, míg a motorfűrész vágószerkezetét a leggyorsabban  Vastag Roland (Barcs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság) cserélte le, így ők állhattak a stílusosan farönkökből épített dobogó tetejére.

A kombinált versenyszámban az Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata bizonyult a legeredményesebbnek, így az ő kezükben csillogott a legjobbnak járó kupa. Az összesített csapatversenyben pedig a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata hódította el a legjobbnak járó kupát, megelőzve Barcs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának csapatát (Horváth Imre, Vastag Roland, Vidák Balázs, Werkman Norbert), míg a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata (Ginter Ákos, Györgyi Gyula, Király Zoltán, Zomi Balázs) az ötödik helyez zárta a megmérettetést. A legeredményesebb Somogy megyei csapat, a barcsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság lett,

(19:17)