A Balaton legszebb kastélytermei és izgalmas történetű várai – 4. rész (travelo.hu)

Ön is kíváncsi arra, hol van az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, ahol a megelevenedett korabeli élet részesévé válhat ma is bárki? A travelo.hu várakkal, kastélytermekkel foglalkozó sorozatának utolsó, a Sümegi várról szóló részben megkapja a választ. (A sorozat előző részei a nagyvázsonyi Kinizsi várat, a Szigligeti várat , és a Festetics-kastélyt mutatják be, nyitvatartási időket és belépő-árakat is közölve.)

BAJVÍVÁS ÉS KÖZÉPKORI LAKOMA: SÜMEGI VÁR

A magas sarkút és a kényelmetlen cipőket most hagyja a szálláshelyen, a kilencven méter magas dombon található várba meredek, göröngyös úton lehet feljutni. A vártaxikat mi hiába kerestük, a büfésektől tudtuk meg, hogy egy ideje nem furikáznak, így egy kicsit duzzogva, de felsétáltunk az erőd bejáratához. Egyáltalán nem bántuk meg a kb. 10 perces gyalogtúrát, hiszen a kilátás elképesztően szép.

A Sümegi vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, ahol nemcsak számos kiállítást nézhetünk végig, hanem egy nyüzsgő, korhű életkép részeseivé válhatunk. A gyerekek a vitrinek előtti bámészkodásnál sokkal jobban élvezik majd a lovagi tornákat, az állatsimogatót, vagy azt, hogy benézhetnek egy korabeli éléskamrába és a kovácsműhelybe. A régi kínzóeszközök és a kaloda is biztosan népszerűek lesznek.

A Sümegi vár hazánk egyik legszebb középkori erődje (Fotó: Csudai Sándor / Travelo)

A vár lábánál, a Történelmi Élményparkban gyalogos és lovas bajvívók, kaszkadőrök tartanak bemutatót, az élményt pedig egy középkori lakomával is megfejelhetjük. A két program együtt fejenként 7-9 ezer forintba kerül a menütől függően. Készüljön fel, hogy az étkezés a kor hagyományainak megfelelően kézzel történik!

A vár területén van egy izgalmas és ingyenes történelmi játszótér is, a korhűn felépített ostromtábor pedig a török hódoltság időszakát eleveníti fel a berendezett tiszti és katonai sátrakkal, ágyúkkal, tüzérségi állásokkal. A gyerekek azokkal a fegyverekkel ismerkedhetnek meg, amiket az ostromlók használtak, miközben különféle kőhajító-gépeket, tűzfegyvereket, dárdavetőket és ostromgépeket is láthatnak.

Nyitvatartás: minden nap, nyáron 9-19 óráig, télen 16 óráig, de havas, csúszós idő esetén a vár nem látogatható.
Belépőjegy: felnőtteknek 1500, gyerekeknek (6-14 éves), diákoknak és nyugdíjasoknak 800 forint
Történelmi lovasjátékok: felnőtt belépő 2500 forint /fő/alkalom, gyerek/diák/nyugdíjas belépő: 1000 forint/fő/alkalom

A várat IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök építtette a sümegi hegyen (Fotó: Csudai Sándor / Travelo)