A Balaton legszebb kastélytermei és izgalmas történetű várai – 1. rész (travelo.hu)

Ön is kíváncsi arra, hogy a Balaton-felvidék melyik várának tetejéről „esett” le a vár úrnőjének újabb férje? A travelo.hu várakkal, kastélytermekkel foglalkozó sorozata választ ad a kérdésre alább, a sorozat első részében, amely a nagyvázsonyi Kinizsi várat mutatja be. (A következő részek a Szigligeti várról, a keszthelyi Festetics-kastélyról, majd a Sümegi várról szólnak, nyitvatartási időket és belépő-árakat is közölve.)

TRÓNOK HARCA ÉS FARKASVEREM: KINIZSI VÁR

Veszprém és Tapolca között félúton, Nagyvázsonyban magasodik a kissé komor vártorony, amely a Trónok harcát idéző események színhelye is volt. Nem tudjuk pontosan, mikor épült, először egy 1469-es oklevélben hivatkoznak rá, mint már elkészült erődítményre. A vár alapját a Vezsenyi-család építtette a 15. században, a birtok Mátyás királyra szállt, ő pedig 1472-ben Kinizsi Pálnak ajándékozta. A látogató már a kaputoronynál ízelítőt kaphat a középkori várak hangulatából: az út az erődbe a “farkasverem” felett vezet, még a cölöpöket is látni lehet a víz alatt. A lakótorony szintjeit keskeny csigalépcső köti össze, minden szinten talál egy kiállítást vagy installációt, miközben megtekinthet egy korabeli árnyékszéket is.

A várúrnőről, Magyar Benignáról bár sokat nem, annyit azért tudunk, hogy nagyon fiatalon adták férjhez Kinizsihez, a várkapitány halála után pedig még kétszer kötött házasságot. A harmadik férjét ledobatta a vár bástyájáról, de Kinizsi érdemeire tekintettel megúszta a halálbüntetést, majd száműzetésbe vonult. A lakótoronyban a férjei hálószobája mellett Benigna hálótermét is meg lehet nézni. A vár sorsát egy robbanás és egy tűzvész pecsételte meg az oszmán idők után, amikor többek között pálinkafőzőnek használták az épületet.

Július 1-től augusztus 21-ig naponta kétszer várjátékokon is részt vehetünk (Forrás: Kinizsivar.hu)

Ha teheti, még az idén nyáron szervezzen ide egy kirándulást, mert az erőd egy szeptemberben kezdődő átfogó felújítás miatt, a következő szezonban nem lesz látogatható. Megújul a vártorony, visszaépül a tornyot U-alakban körülvevő palotaszárny és a reneszánsz belsőudvari loggia. Lesz interaktív kiállítás, vetítőterem, virtuális Kinizsi-kori harci szimulátor és múzeumpedagógiai foglalkoztató. Az új kiállítás középpontjában Kinizsi Pál várkapitány és a Fekete sereg története áll majd, illetve sokkal többet megtudhatunk majd Magyar Benignáról is. A vár területén ősszel már régészeti kutatásokat tartanak, és a tervek szerint 2020-tól áll újra nyitva a látogatók előtt.

Nyitvatartás: júniustól augusztusig minden nap 9-től este 7 óráig.
Belépő: a várba a diák és a nyugdíjasjegy 690, a felnőtt 990, a családi jegy 3360 forint. A várjátékokra, amelyet július 1. és augusztus 21. között minden nap 11 és 16 órakor tartanak, külön jegyet kell venni, és többet kell fizetni, ha a Néprajzi és a Postamúzeumot is szeretnénk megnézni.

Fotó: facebook.com/kinizsivarnagyvazsony