A Balaton legszebb kastélytermei és izgalmas történetű várai – 3. rész (travelo.hu)

Ön is kíváncsi arra, ki és hogyan mentette meg Európa legnagyobb főúri könyvtárát? A travelo.hu várakkal, kastélytermekkel foglalkozó sorozatának alábbi, a Festetics-kastélyról szóló része választ ad a kérdésre. (A sorozat első része a nagyvázsonyi Kinizsi várról, a második a Szigligeti várról , az utolsó a Sümegi várról szól, nyitvatartási időket és belépő-árakat is közölve.

SZERELMEK ÉS VERSENYLOVAK: A KESZTHELYI FESTETICS-KASTÉLY

Ez hazánk negyedik legnagyobb kastélya, 42 hektáros parkkal, lenyűgöző főúri lakosztályokkal és szalonokkal. Nem véletlen, hogy itt forgatták a Kincsem című film számos fontos jelenetét. A tárgyi emlékek mellett a kastélyban hazánk egyik legjelentősebb főúri családjának története bontakozik ki: ha végignézzük a kiállítást, egészen különleges sorsok és love story-k elevenednek meg előttünk. A kastély építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben, majd 1883–1887 között Festetics (II.) Tasziló az északi szárny lebontása után a kastély méretét majdnem megkétszerezve, egy új szárnyépületet készíttetett, amit szintén központi fűtéssel és vízvezetékkel látott el.

Hazánk negyedik legnagyobb kastélya (Fotó: Csudai Sándor / Travelo)

A kastély épülete és könyvtára a csodával határos módon épen maradt a második világháborúban. Ilja Sevcsenko, a bevonuló szovjet csapatok parancsnoka elfalaztatta a könyvtári szárnyat és az ott elraktározott berendezési tárgyakat, hogy megelőzze a fosztogatásokat. Mintegy 80 ezer kötetes gyűjteményt mentett így meg az utókor számára, több régi felbecsülhetetlen értékű enciklopédiával és régi nyomattal együtt. A gyűjtemény legrégebbi kötete 1488-ból való (Thuróczi János latin nyelvű magyar krónikája).

A kastélyban található Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára (Fotó: Csudai Sándor / Travelo)

A szalonokon végigsétálva szinte magunk előtt láthatjuk, ahogyan teáztak, csevegtek vagy tanácskoztak a kastély lakói. Az egyik legizgalmasabb életút Festetics Taszilóé, akinek a Vörös szalonban állítottak emléket. Sokat tett a hazai lótenyésztés és a lóversenyzés felvirágoztatásáért, angliai tanulmányútja során pedig beleszeretett Mary Hamilton skót hercegkisasszonyba. Bár kölcsönös volt a vonzalom, a magyar gróf nem vehette el a szerelmét, mivel Mary kezét egy sokkal befolyásosabb arisztokrata, maga a monacói herceg kérte meg. A frigyet politikai okokból III. Napóleon francia uralkodó is támogatta, így 1869-ben létrejött a kényszerházasság. A történet azonban az akkori szokásokkal ellentétesen végződött: Mary Hamilton egy nap kilépett az egészből, otthagyta a mesés gazdagságot, és magyar szerelméhez menekült. A pápai udvar felbontotta a kényszerházasságot, és az egykori monacói hercegné a Festetics gróf felesége lett.

A kastélymúzeum 2016 tavaszán újult meg, amelynek különböző épületeiben már a főúri életformáról, a vadászatról és a hintókról szóló állandó kiállítások is helyet kaptak, de koncerteket és gyertyafényes sétákat is rendeznek itt. Bizonyos alkalmakkor pedig megnyitják az északi szárnyat is a látogatók előtt, ahol a báltermek kaptak helyet.

Nyitvatartás: július 1-től augusztus 31-ig: minden nap 9-18 óra között, szeptemberben és októberben keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között
Belépőjegyek: az összes kiállításra a felnőtt belépő 3700, 26 éven aluliaknak és nyugdíjasoknak 1850 Ftforint, a Kastélymúzeum + Amazonház + főúri kiállítások: 2500 és 1250 forintért látogathatók.

Kép a kastély belsejéből (Fotó: Csudai Sándor / Travelo)