Széplaki kikötőbővítés: Siófok másodfokon is beleszólhat (siofoki-hirek.hu)

Egy új hatósági végzés szerint Siófok önkormányzatának fellebbezését elfogadva, a város ügyfél – vagyis beleszólási lehetősége van – az ezüstparti kikötőbővítés ügyében. A döntés indoklásából kiderül az is: a Yolle Kft. megbízásából eljáró mérnöki iroda ismételten kérelmezte a kikötőbővítés vízjogi létesítési engedélyének kiadását, ami ellen Siófok korábban fellépett – a város honlapjának beszámolója szerint.

Tavaly nyáron két egymást követő lakossági fórumon is tiltakoztak a helyiek és az üdülőtulajdonosok a mega-beruházás ellen. Akkor ezt írta többek között a 24.hu: „Kenesei István, a Yolle Kft. ügyvezetője egy 146 férőhelyes, nagy tőkesúlyú hajók tárolására alkalmas kikötő létrehozását álmodta meg a siófoki Ezüstpartra…”

Idén áprilisban a Yolle Kft. az első fokon eljáró Fejér megyei katasztrófavédelmi hatóságtól vízjogi engedélyt kapott a kikötő bővítésére. E határozatot a siófoki önkormányzat törvénytelennek ítélte, megfellebbezte, majd a másodfokon eljárt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az elsőfokú határozatot megsemmisítette.

Októberben számoltak be arról, hogy a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megszüntette a siófoki önkormányzat ügyfél jogállását a széplaki kikötőbővítés ügyében, ami ellen fellebbezett a város. Erre az elsőfokú hatóság visszakozott, és visszavonta a határozatát,majd újabb döntésében megállapította a város ügyfél jogállását. Az indoklásából kiderül az is: a Yolle Kft. megbízásából eljáró mérnöki iroda ismételten kérelmezte a kikötőbővítés vízjogi létesítési engedélyének kiadását, immár módosított tervekre.

„A benyújtott engedélyezési tervdokumentáció alapján megállapítható, hogy az áttervezett kikötői bejáró rész a szárazulati Siófok 7460/2 hrsz.-ú ingatlant nem érinti. ” Vagyis úgy tervezték át a kikötőbővítést, hogy az önkormányzati területet ne érintsen. A város azonban fellebbezésében olyan érveket adott elő, melyek a hatóságot korábbi döntésének megváltoztatására bírták. A Yolle Kft. ezek után fellebbezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz.

A napokban e másodfokú hatóság arról értesítette a siófoki önkormányzatot: a város továbbra is ügyféli jogállásban marad. Ezt a döntést már csak közigazgatási bíróság előtt lehet megtámadni. Dr. Lengyel Róbert polgármester azt mondta: „Ügyféli jogainkkal élni fogunk, még ha ez egyeseknek nagyon nem tetszik is…”