Balatoni KÖR: Nem lesznek megdöbbentő árak (vg.hu)

Az idén húsz éve működő fövenyesi Kalóz Strandbisztró tulajdonosa, Nagy-Golyán Nikoletta, a Balatoni Kör – a tó környékén egész évben nyitva tartó szálláshelyeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat tömörítő szervezet – elnökségi tagja arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a szervezethez tartozó éttermek nem várják az előző szezonhoz képest megdöbbentő árakkal a vendégeket.

A költségeik nekik is tetemes mértékben emelkedtek, de a bisztrótulajdonos úgy véli, az általa képviselt vendéglátóhelyek áremelkedése – az országban bárhol elhelyezkedő – vidéki éttermekhez hasonló sávban mozog, nem lesznek drágábbak csak azért, mert a nyári szezon egyik fő hazai attrakciója a Balaton. „Télen mi is emeltünk árat, például a harcsa & krumplink, ami a balatoni fish & chipsnek felel meg, 3790 forint helyett 3990 forint lett, és így is marad a nyárra” – írja a vg.hu.

A Balatoni Kör tagjai a lehetőségekhez képest igyekeznek kiszámítható ár-érték aránnyal dolgozni, hiszen egész éves működésre rendezkednek be, a május végén nyitó szezonális helyek árai még változók, hiszen nekik három hónapra nehezebb kalkulálni az energiaárakkal.  A kör tagjainak hűséges törzsvendégközönségük van, velük idén nyáron is számolnak, de a várható forgalmat illetően nem szeretne jóslásokba bocsátkozni Nagy-Golyán Nikoletta.

„Van olyan szállásadónk, aki az energiaárak miatt október végétől április elejéig zárva tartott, de ezt az időszakot infrastrukturális fejlesztésre használta, napelemrendszert telepített két szálláshelyén is. Mi három éve működtetünk napelemet, idén télen pedig a hűtőinket korszerűsítettünk: hűtőkamrát építettünk, illetve megváltunk a nem energiatakarékos készülékektől” – mesélt a szükséges fejlesztésekről az étterem-tulajdonos.

A Kalóz bisztró egy strandon helyezkedik el, így vízparti körülmények között nyújt minőségi, szezonális ételt és italt.

Szerintem nem kell, hogy természetellenes legyen egy strandon egy egészséges salátát, termelői szörpöt vagy minőségi fröccsöt fogyasztani a hagyományos, olajban sült ételek helyett. Üdítő folyamat az, ami velünk, általunk is elindult 2014 után, amikor mi speciel végleg letettük a lángost és a hekket. Semmi bajom a lángossal, de szerintem készítse az, aki tényleg ért hozzá, és minőségit tud előállítani.

„Szerencsése sokan jönnek a bisztró miatt a fövenyesi strandra, akár vacsorázni is, ami korábban szintén szokatlannak számított. A jegyszedő ugyan hazamegy este 19-kor, de attól a Balatont még nem engedik le, miért ne lehetne a gyönyörű esti fényekben is a vízparton maradni és enni-inni. Mellettünk két büfé működik, az egyik pizzafókuszú, a másik a magyaros, rántottvonalat hozza, szerintem ők is abszolút korrekt ételeket állítanak elő. Három hely, három profillal jól megfér egymás mellett.”

Az egész éves nyitva tartás egyik célja és előnye, hogy a munkaerő, a csapat gerince megmarad – erősíti meg a Balaton Kör elnökségi tagja.

„Biztos, hogy minden vendéglátós keres nyárra pluszembereket, de ha az alapcsapat megvan, akkor sokkal könnyebb. Vannak olyan kollégáink, akik télen Ausztriában dolgoznak, ők pünkösdre már januárban beígérik magukat, és az egyetemistáink is évek óta visszatérnek.”
Ha van – a hely méretétől függően – hat vagy tizenhat fix munkatárs, akkor rájuk építve nagyobb bizalommal, lelkesedéssel jönnek vissza a csak nyárra alkalmazott kollégák. A szezonális helyek is sokszor visszatérő, viszonylag állandó stábbal dolgoznak, főleg, hogy ezek nagy százalékban családi vállalkozások, ahol a családtagok kiveszik a részüket a napi munkából” – avatott be a részletekbe Nagy-Golyán Nikoletta.