Augusztusban kezdődik a 67-es főút fejlesztése

Augusztusban megkezdődhet a 67. sz. főút Kaposvár és M7 közötti szakaszának kivitelezése – derül ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, hirbalaton.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményéből.

A fejlesztésnek köszönhetően Kaposvár gyorsforgalmi úthálózaton keresztül lesz elérhető, ezáltal a város még jobban bekapcsolódhat a hazai gazdasági folyamatokba. A beruházást követően a menetidő 9 perccel csökken a megyeszékhely és az M7-es autópálya között.

A beruházás I. ütemében 33,2 km hosszon kétszer két sávos autóúttá fejleszthető gyorsút épül, így az autósok 2019 őszétől 110 km/h sebességgel használhatják az új R67-es ezen szakaszát. A megvalósuló útfejlesztés Somogyaszaló, Mernye, Mernyeszentmiklós, Vadépuszta és Somogybabod településeket új nyomvonalon kerüli el, a települések közötti szakaszokon pedig részben a meglévő 67. sz. főutat építik át gyorsúttá, illetve jelentős hosszon új szakaszok épülnek.

A fejlesztés keretében összesen 3 körforgalom, 3 különszintű csomópont, 3 különszintű átvezetés, 1 vadátjáró és 2 le- és/vagy felhajtóág épül meg.

A kétszer két sávosra bővülő 67-es főút egyik, Kaposvár felé vezető szakaszán 500 m hosszan megvalósul Magyarországon az első, ún. akusztikus aszfalt. A speciális technológiával készülő zenélő aszfalton a Republic ikonikus dala, a 67-es úton című sláger csendül majd fel.

A munkálatok másfél hónap múlva indulnak el, melyhez a szakaszon közlekedőktől az elkövetkező években türelmet és támogatást kér a kivitelező. A 67. sz. gyorsút Kaposvár és M7 közötti I. ütemét legkorábban 2019 őszén használhatják a közlekedők. A projekt II. ütemének részeként elkészülnek Kaposfüred valamint Látrány települések elkerülő útjai, amelyek esetében hamarosan elindulhat a tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg, nettó 65.7 milliárd forint értékben.