A BFT áldása is kell az állami földek hasznosításához, eladásához a Balatonnál

Egy július elején életbelépett kormányrendelet szerint a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) egyetértése is szükséges a kiemelt üdülőrégió területére eső, a Nemzeti Földalaphoz tartozó földingatlanok önkormányzatok részére történő átadásához, eladásához – számolt be Bardóczy Árpád, a BFT ingatlan-tanácsadója a hirbalaton.hu-nak.

A szakember szerint a 159/2019-es kormányrendelet részeként megfogalmazott rendelkezéssel vált komplexszé az üdülőrégió érdekvédelme. A szaktárcáknak, hatóságoknak eddig is volt beleszólásuk az állami ingatlanok hasznosításába, eladásába, vagy átadásába, de ott egy-egy szakmai szempont – például régészet, vízügy, stb. – szerint vizsgálják az ügyeket.  A BFT a térség ökológiai szempontokat is figyelembe vevő, társadalmi egyezségen alapuló, rövid- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját is figyelembe kell vegye a döntéseinél – fejtette ki. A rendelet végrehajtására a BFT munkaszervezete már kialakította a szükséges eljárás rendjét – tette hozzá.

 

Mi a helyzet a balatoni önkormányzatok által igényelt állami területekkel?

Bardóczy Árpád arról is beszámolt, hogy tavaly tárgyalások kezdődtek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a BFT között a kiemelt üdülőövezetben található, NFA-kezelésben lévő, 95 állami ingatlanról, amelyre szükségük lenne a helyi önkormányzatoknak a fejlesztéseikhez. A BFT a javaslattétele előtt felmérte az önkormányzati igényeket, a törvényi-, jogi lehetőségeket, valamint azt, hogy az érintett területeken kik a tulajdonosi jogok gyakorlói, a használók, illetve bérlők, és ez utóbbiaknak mik a szándékai. A legtöbb önkormányzat parti sétány kialakításához, parkok, kikötők, strandok, feltáró utak, pihenők létestéséhez szeretne tulajdonosi, vagyonkezelői vagy használati jogot szerezni.

A BFT tanácsadója elmondta, az Agrárminisztériumhoz tartozó NFA kész az együttműködésre, néhány esetben már megkezdődött az eljárás, amely az állami terület megvételéről, vagyonkezeléséről vagy használatáról szól, de még várják az NFA általános állásfoglalását az ügyben. Ezt követően érdemes csak nekifogni a „nagyobb a csomagot”, vagyis több állami ingatlant érintő tranzakcióknak, ugyanis a 95 ingatlan 16 balatoni települést érint – fogalmazott a szakember.