Zöld Minősítést kapott a keszthelyi városi könyvtár (tvkeszthely.hu)

Zöld Minősítést kapott a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár. Az országban először kapta meg könyvtár ezt a díjat, melyet várhatóan jövőre is meg tudnak újítani, hiszen folyamatosan gondolkoznak a további zöld programokon. Az elismerést olyan szolgáltatók kaphatják meg, akik figyelnek a környezettudatosságra. A keszthelyi bibliotéka például rendszeresen szervez szemléletformáló programokat.

A Fejér György Városi Könyvtár évek óta szervezi meg a Zöld Zala környezetvédelmi vetélkedőt. 2009 óta minden esztendőben részt vehetnek a megmérettetésen az általános iskolások. A zöld szemléletet nagyon fontosnak tartják az intézményben, ezért is számít nagy mérföldkőnek az életükben, hogy elnyerhették a kitüntető címet. Ezt egy évig birtokolhatják, amelyet felülvizsgálat után lehet megújítani.

„A távoli célunk a Zöld Könyvtár díj elnyerése. Kis lépésekben haladunk. Ez egy kislépcsőfok és majd szeretnénk megugrani a nagylépcsőfokot. Erre a díjra véletlenül találtam rá, a Zöld Könyvtár díjról természetesen évek óta tudunk, az egy nemzetközi díj, angol nyelven kell benyújtani a pályázatot az IFLA-hoz, a Nemzetközi Könyvtári Szövetséghez, de ez egy hazai program, ez a Zöld Minősítés díj.” – mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes.

A Zöld Zala vetélkedő mellett pontot kaptak a pályázaton azért, mert évek óta napelemmel működik a bibliotéka elektromos áram ellátásának nagy része. Az olvasóudvarba is kiülhetnek jó időben a könyvtárlátogatók, valamint a több héten át működő strandkönyvtár is biztosítja, hogy a természetben is olvashassanak a beiratkozottak. Többször szerveznek környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokat is.

A Zöld Minősítést a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete álmodta meg. Bármilyen szolgáltató jelentkezhet rá, amely környezettudatos programok szerint működik. A minősítő rendszert a Zöld Követ Egyesület végzi a FICSAK-kal együtt – a Keszthelyi TV tudósítása szerint.