Siófok emeli az idegenforgalmi adót, megszűnnek ingyenes töltési lehetőségek elektromos autósoknak

Siófokon januártól 400-ról 550 forintra nő az egy vendégéjszaka után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) és megszűnik az ingyenes töltési lehetőség három elektromosautó-töltőállomáson – döntött a város testülete. A városban a nyári három hónapban 357 volt az ismertté vált bűncselekmények száma, ami tavaly óta kis mértékben nőtt, de a 2015-ös 920 esetszámhoz képest komoly a csökkenés. A Petőfi sétányon elkövetett bűncselekmények száma 49-ről 42-re csökkent (ami 2015-ben még 343 volt) – írja a siofok.hu, beszámolva a település legutóbbi testületi ülésén történtekről, nyári összegzésekről.

 

Bene Zsolt helyi rendőrkapitány szerint sokat számított, hogy a nyár elején több bűnözői csoportot sikerült lekapcsolni, a kapitányságon üzemelő városi kamerarendszer pedig a felderítés eredményességét segítette. „A város a rendőrség mellett áll, ezt jó tapasztalni” – jegyezte meg.

A polgármester kérdésére az ezredes azt mondta, hogy nagy erőket mozgósítottak a Petőfi sétány rendjének fenntartása érdekében (a korábbi élőerős őrzést idén nyáron már nem finanszírozta a város). Jánossy Gábornak pedig azt felelte a közlekedési rend Fő utcai átalakítása kapcsán, hogy emiatt balesetszám-emelkedést nem tapasztaltak. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy jelentősen nőtt a „kerékpáros események” száma a városban. Ígérte: rövidesen akciósorozatot tartanak a kerékpárosok ellenőrzésére koncentrálva. Arról is beszélt a kapitány, hogy továbbra is magas a „sértetti közrehatás”, amikor nyitva hagyott szálláshelyekkel, autókkal könnyítik meg a bűnelkövetők dolgát.

Horváth László ezredes, vízirendészeti parancsnok szerint ugyan idén nyáron kevesebben fulladtak a Balatonba a tavalyinál, még mindig jelentősek a hiányosságok a vízibiztonság, az úszni tudás, a víztudatos magatartás terén.

 

A Galerius fürdő felújítása nem megy önerőből

Nőtt a strandok forgalma, a Nagystrandé és a sóstóié együtt 21 százalékkal – számolt be a Balaton-parti Kft. Arról is, hogy a 2019-es beszerzésük óta javíthatatlan szabadstrandi értékmegőrzők helyett újak érkeztek, s ezeket a a következő szezonra helyezik majd ki. Az önkormányzati kft. pénzügyi helyzete ezzel együtt sem rózsás – erről már Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági és kft.-felügyelőbizottsági elnök (BSE) tájékoztatta a testületet. E szerint a 150 milliós hiteltörlesztési kötelezettség és a bezárt Galérius fürdő fenntartása több mint 200 millió forintos terhet jelent a társaságnak, amit nem tud kigazdálkodni, így még idén 70-80 milliós városi működési támogatásra szorul és a következő éve sem ígérkezik jobbnak. Ezzel együtt – jegyezte meg Völgyi – a korábbi években hosszú távra kötött bérleti szerződéseinek szakértői felülvizsgálata alapján évi 250-300 millió forinttal kevesebb a bevétele, mintsem lehetne…

 

Nő az ifa, vége az ingyenes töltéseknek három elektromosautó-töltőállomáson

Januártól 400-ról 550 forintra nő az egy vendégéjszaka után fizetendő idegenforgalmi adó, közkeletű nevén a kurtaxa – erről is döntött októberi ülésén a siófoki testület 7 igen és 1 nem szavazattal, 2 tartózkodással. Ez az adótétel tíz éve változatlan és a hivatal számítása szerint az emelés most 100 millió forintnál is több bevételnövekedéssel járhat. Fontos szempont volt a változtatásnál, hogy ez a helyi lakosság terheit nem növeli.

Arról is döntött a siófoki testület, hogy 2,6 millió forintot biztosítanak valamennyi siófoki óvodás (558) és bölcsődés (118) gyermek Mikulás-csomagjára, a Korányi utcai parkolóbővítés első ütemére 6,4 milliót, a közvilágításra szánt keretet pedig 210 millió forinttal növelik.

Átvállalja a város a szülőktől az óvodai és bölcsődei étkezés térítési díjának egész éves folyamatos emelkedését, továbbá megszünteti az ingyenes töltési lehetőséget három, annak idején pályázati úton beszerzett elektromosautó-töltőállomáson, s azokat átadja üzemeltetésre egy kft.-nek. Minden anyagi nehézség ellenére jut forrás a rászoruló családok karácsonyi támogatására is. A költségvetés általános tartaléka 304 millió forinton áll – írja a siofok.hu.