Vödörbe gyűjtik a békákat Zalacsányban

Több ezer kétéltű életét óvja meg az a békaterelő, melyet Zalacsányban épít meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a helyi önkormányzat segítségével. Mintegy 300 méteres szakaszon helyezik el a szakemberek terelőfalat a tó erdő felőli oldalán.

A békák ilyenkor tavasz elején indulnak el tömegestől a víz felé, életveszélybe sodorva magukat az úton való átkelés közben – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Csiszár Viktor, a BFNP természetvédelmi őre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a terelőháló több ezer kétéltű életét menti meg.

Maga a kerítés fa karókra feszített reklámháló csíkokból épül, melyet az úttal párhuzamosan helyeznek el és ágyaznak be a földbe, hogy a békák ne bújhassanak át alatta. A rendszer részét képezik a földbe ásott vödrök is, amelyekbe az átjárást kereső békák beleesnek. A nemzeti park munkatársai a zalacsányi általános iskolásokkal közösen naponta ürítik a vödröket.

A nemzeti park csak a Keszthelyi- hegységben eddig három hasonló békaterelőt épített és további négy felállítását tervezik idén.

(09:30)