Régióvezetőt választott a Balatonnál az MSZÉSZ (turizmus.com)

Új régióvezetőt és helyetteseket is választottak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége balatoni régióülésén a közelmúltban. A hévízi találkozón a következő kétéves ciklusra újraválasztották a Balaton régió vezetőjévé Baldauf Csabát, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatóját, helyettesei Rádóczi Andrea, a Hotel Silverine Lake Resort igazgatója és Szíjártó Csaba, a Hotel Marina Port igazgatója lett.

A rendezvényen a Balaton-környéki szálláshelyek képviselői kisebb-nagyobb bővülésről tájékoztatták a kollégákat beszámolójukban. Bár volt, ahol csupán szinten tartást, vagy néhány százalékos növekedést tudtak elérni, mások rekord eredményekről és 15-20 százalékos növekedésről is beszámoltak. Elsősorban a nyári hónapok előfoglalásában látszik kimagasló javulás.

Az elmúlt időszak kapacitásbővülése miatt érdekes módon épp Balatonfüreden tapasztaltak stagnálást, ám bíznak benne, hogy ezen a tendencián változtat majd a nyári vizes vb forgalma.

Elhangzott az is, hogy változatlanul egyre dominánsabb a cseh, szlovák, lengyel vendégek jelenléte, de pozitívum az is, hogy megszűnt a német vendégek számának csökkenése.

A Szallas.hu képviselője a belföldi turizmus tendenciáiról és a foglalási szokások változásáról, dinamikus árazásról osztott meg a hallgatósággal izgalmas tényeket és számokat, majd a Kontakt Műhely tartott érdekfeszítő előadást a munkaerőpiaci nehézségekről, azok hátteréről és a megoldási javaslatokról.

A nap folyamán kikristályosodott, hogy épp ez a két terület, az Y és Z generációknak való megfelelés, valamint a munkaerőhelyzet jelenti most a két legkomolyabb kihívást a hotelek számára.

A régióülésen Kovács István MSZÉSZ főtitkár a fontosabb szállodai mutatókat elemezte országosan és a régióra vonatkoztatva, Könnyid László ügyvezető elnök pedig az aktuális ügyekről tartott praktikus információkat is tartalmazó előadást. Ilyen volt például a legionella ellenőrzésekkel kapcsolatos új januári ÁNTSZ-állásfoglalás, vagy a kötelező energiaaudittal kapcsolatos tudnivalók.

Az ülésen kitértek rá, hogy a régió kkv-i számítanak a kormányzat által szálláshelyfejlesztésre ígért pályázati lehetőségekre, és remélik, hogy ezek mielőbb megnyílnak majd a vállalkozások előtt.


 
 

(17:47)