Utcák, szállodák, Balaton-part – így állnak a nagyberuházások Keszthelyen (Balatoni Krónika)

Iskola-, út- és utcafelújítások, teljes hotelrekonstrukció, valamint építés, évtizedekre szóló Balaton-parti fejlesztések. Csupán néhány az idei keszthelyi beruházások közül. A pandémia ellenére a város életében fontos, előremutató fejlesztések valósultak meg, illetve kezdődtek Keszthelyen. 

Évekkel ezelőtt határoztuk el, hogy beindítjuk azt a folyamatot, melynek köszönhetően megújítjuk Keszthely utcáit. A cél az, hogy ne csak a turisztikailag frekventált szakaszok, hanem a lakosság által nagy forgalmat bonyolító szakaszok is sorra kerüljenek. Ezek a beruházások a lakosokon túl szolgálják a közlekedőket, a Keszthelyre érkező turistákat, s persze a város képét is jelentős mértékben javítják

– fogalmazott a Balatoni Krónikának Nagy Bálint. A polgármester hozzátette: az említett célok jegyében teljes hosszában, mintegy 28 millió forint ráfordításával megújult a város központjában lévő, meglehetősen nagy forgalmat bonyolító Balaton utca. A Korona köz szintén  megújulva szolgálja a lakókat és a közlekedőket. Tizenegymillió forintból 191 méter hosszan újult meg a szakasz. A Lovassy Sándor utca Keszthely egyik legforgalmasabb szakasza. Az összesen 63,5 millió forintba kerülő munkálatok 65 százalékát a Belügyminisztérium pályázatán sikerült elnyernie a városnak, a maradék összeget saját erőből tették hozzá a költséghez. Ennek köszönhetően mintegy 484 méter hosszan – a Malom utcától az Ady és Apát utca kereszteződéséig – újulhatott meg a Lovassy utca – fogalmazott. Nagy Bálint elmondta:  a folytatást is tervezik, a 2022-ben felújítandó utcákról – egyeztetések alapján – a jövő évi költségvetés tárgyalása során születik majd döntés. Jelentős beruházás volt a 71-es főúton a Rezi úti körforgalom kiépítése, s öröm, hogy épül az M76-os gyorsforgalmi út, ami gazdasági szempontból sok lehetőséget jelent Keszthely számára – fűzte hozzá.

Nagy Bálint beszélt arról is, hogy Keszthely iskolaváros, s az a cél, hogy az is maradjon. A VSZK-ban nyáron kezdődött fejlesztések – a szakember- képzésen túl – segítik azt a folyamatot, amelyben a város turisztikai szerepe  erősödik. Az Asbóth-iskolában az országban elsőként létrejött Ágazati Képzőközpont jelent komoly előrelépési lehetőséget, segítve az építőipari képzést, a minőségi szakemberképzést. A Vajda-gimnáziumban – az igények alapján – az udvar felújítása történt meg, kültéri tornapálya kialakításával. Az épület felújítása folytatódik, egyebek között külső rekonstrukcióval, nyílászárók cseréjével. A Veszprémi Érsekséggel való együttműködésnek köszönhetően katolikus óvoda épül a korábban elhanyagolt kiskastélyban, és a sörház megvásárlásával multifunkcionális sportcsarnok, uszoda, a város számára új közösségi terek nyílnak, és a Ranolder-iskola teljes felújítása is megvalósul.

A szállodaberuházások az ütemterv szerint zajlanak. A Helikon esetében az építészeti felújítás mellett a munkahelyteremtés, a marketingtevékenység, az adóbevétel és a város imázsának erősítése is rendkívül fontos szerepet tölt majd be. A hotel a tervek szerint jövő nyárra készül el, a volt Via helyén 2023 tavaszán nyit a szálloda – részletezte a városvezető.

A Balaton-parti fejlesztés egy éve indult, megtörtént a társadalmasítása, jelenleg a tervezés zajlik, amiről rendszeresen egyeztetünk minden érintettel. A beruházásnak három fontos eleme lesz. A teljes Balaton-parton –  mintegy 4,5 kilométeren, eddig zárt szakaszokat is megnyitva – fás-ligetes sétány épül, úgy, hogy az minél közelebb legyen a vízparthoz.

-fogalmazott az újabb beruházásrólk Nagy Bálint.

A fejlesztés másik, központi része a labdarúgópálya s a pavilonsor parkolójától délre lévő területek egybenyitásával valósul meg. E helyen közösségi terek, fedett és nyitott pályák, létesítmények lesznek. A harmadik részként a KRESZ-parkban valósulnak meg fejlesztések. Ott első- sorban sport- és közösségitér-fejlesztésekre kerül sor, és kerékpáros pályát is birtokba vehetnek majd az érdeklődők. A fejlesztésekkel kapcsolatos munka folyamatos, és így lesz ez a jövőben is.