Újra népszerű a Walko-kilátó Fonyódon (likebalaton.hu)

Sorra érkeznek a kirándulók a Sipos-hegy lábához, hogy megcsodálják a megújult Walko-kilátót és a gyönyörű balatoni panorámát. Nemrég adták át a felújított és szerkezetében megerősített mészkőből épült pihenőt, ahonnan festői látvány nyílik a Badacsonyra és az északi part többi tanúhegyére.

A Kripta-villa szomszédságában található oszlopos építmény tulajdonképpen a löszös domb szélére engedi ki a látogatókat, a közepén lévő rondella kőpadjaira le is ülhetnek, fotózhatnak, sőt, az út másik oldalán is van egy elkerített kőpad, ami ugyancsak jó szemlélődő helynek bizonyul – olvasható a likebalaton.hu összefoglalójában.

A kilátó mellett újonnan kialakított parkolóhelyekre kényelmesen be lehet állni, sokan viszont gyalog, túrázva, vagy kerékpárral érkeznek a város egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontjához.

A Walko-kilátót azért kellett felújítani, mert 2016-ban megdőlt. Az előtte futó járda is megrepedt és a kőpadok darabjai a mélybe zuhantak. A problémát a 7-es főút mentén húzódó magaspart mozgása, erodálódása okozta. Mivel a laza talajszerkezet, valamint a nagyobb mennyiségű csapadék miatt a föld kimosódott az építmény alól, első körben az alapját kellett megerősíteni és megépíteni: hat-nyolc méter mélyen fúrtak le a talajba, ahová betonoszlopokat helyeztek el. Egy kőfaragó mester felújította a régi elemeket, de volt, amelyek helyett újat készített, az illesztéseket rendbe hozta. A felújítást végző fonyódi önkormányzat szerint az elkövetkező 100 évre biztonságot ad a szerkezetileg megerősített kilátó.

A háború után a kilátóhely állaga fokozatosan romlásnak indult, az 1980-as évek végére az emlékhely gyakorlatilag már nem töltötte be funkcióját: padok híján pihenőként sem lehetett használni, környezete a kilátást sem tette lehetővé. A „Fonyódvédő” egyesület 1991-es beszámolójából kiderül, hogy alakulásuk után első lépésként helyreállították a sportpálya melletti Walko-kilátót, mert ugyancsak lepusztult állapotban volt, és ráhelyezték Fonyód márványba vésett címerét, amelyet Benedek György szobrászművész készített ingyen a városnak – olvasható a likebalaton.hu oldalon.