1956 október 23: Megemlékezések a Balaton északi partján

Október 23-án országszerte, így a Balaton körüli települések is megemlékeznek az 1956-os Forradalom és szabadságharc hőseiről, és tisztelegnek az áldozatok emléke előtt. Az alábbiakban sorra vesszük, milyen ünnepi műsorral készülnek a Balaton északi-parti települései. 

Balatonkenesén október 23-án 16:00-kor veszi kezdetét az ünnepi műsor a Bakó-ligetben. A polgármesteri köszöntő, valamint a Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Szivárvány Népdalkör és a Pannónia Citerazenekar műsorát követően koszorúzásra kerül sor az 56-os emlékműnél.

Balatonalmádiban a Baross Gábor utcai hősi emlékműnél az ünnepi megemlékezés 11:00-kor veszi kezdetét, R. Kárpáti Péter és Csjef Klaudia színművészek, valamint a veszprémi Légierő Zenekar közreműködésével. A megemlékezés itt is koszorúzással zárul.

Alsóörsön a 16:30-kor kezdődő megemlékezésen, az Eötvös Károly Művelődési Házban beszédet mond Hebling Zsolt polgármester, majd a Vetési Albert Gimnázium diákjainak műsorát követően felvonulás indul a Szabadság térre, ahol a megemlékezés koszorúzással zárul. 20.00 órától a ” Valahol Európában” című musicalt láthatják a Sziget Színház előadásában, melyre a belépés ingyenes.

Csopakon a kultúrházban 17:00-kor kezdődik az ünnepi műsor, melyet a Csopaki Református Általános Iskola tanulói adnak. Ambrus Tibor polgármester beszédét követően a fáklyás felvonulás indul a Hősi Emlékműhöz, amit megkoszorúznak a résztvevők.

Balatonfüreden több helyszínen is főt hajtanak a forradalom és szabadságharc hősei előtt. 10.00 órai kezdettel a Bibó szobornál beszédet mond Duna Katalin, a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója, közreműködnek: a Lóczy Lajos Gimnázium tanulói. 11:00-tól a Kovászna Parkban tartanak megemlékezést, melyet térzene előz meg Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara közreműködésével.  16.30-tól megemlékezés a Bata ligetben, ahol beszédet mond Császár Attila esperes. Közreműködnek a Szent Benedek Középiskola diákjai. 17.30-kor fáklyás felvonulás indul az Evangélikus templomtól a Köztemetőig ahol ökumenikus ima zárja a sorozatot.

Tihanyban október 23-án 11:00-kor a Porta Pacisban tartanak megemlékezést, azt követően megkoszorúzzák a Pisky-sétányon lévő kopjafát. Beszédet mond Tósoki Imre polgármester, közreműködnek a Tihanyi Bencés Iskola tanulói.

Aszófőn, a kultúrházban 17:00-i kezdettel a Dallamvilág Musicel Csoport ’56 él című műsora látható, ezt követően koszorúzásra kerül sor az Emlékligetben. Örvényesen szintén a faluházban, 17:00-kor polgármesteri köszöntővel veszi kezdetét a műsor, melyben Bereczkiné Dóró Ilona működik közre.

Balatonszepezden október 23-án 10:00-i kezdettel veszi kezdetét az emlékműsor a Veszprémi Petőfi Színház színészeinek közreműködésével, majd a koszorúzással egybekötött főhajtás lesz a Gulyás Lajos 1956-os emlékműnél.

Révfülöpön 14.30 órai kezdettel koszorúzás lesz a Temetőkertben Polgár Bence és Tabódy István sírjánál, megemlékező beszédet mond Zsitnyányi István, a Révfülöpi Fürdőegyesület elnöke. 17.00 órától megemlékezést tartanak a Közösségi Házban ahol ünnepi beszédet mond Török Péter önkormányzati képviselő, majd Gloria Victis címmel ünnepi összeállítást láthatnak az emlékezők az 1956-os forradalom emlékére.

Ábrahámhegyen, az Ábrahámhegyi Művelődési Házban 16:00-kor veszi kezdetét a megemlékezés, azt követően fáklyás felvonulás
indul a Hősök Emlékművéhez ahol település képviselő testülete elhelyezi az emlékezés koszorúját.

Keszthelyen október 22-én este 19 órakor fáklyás felvonulás indul a Balaton Színháztól, majd október 23-én 8.30-kor a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban ökumenikus istentisztelettel folytatódik a megemlékezés. Ezt követően a Fő téren ünnepi köszöntőt mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Nagy Bálint polgármester, az ünnepi szónok dr. Kiss Dávid, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa lesz. Közreműködik a Helikon Versmondó Kör.

Balatonakaliban október 22-én a képviselőtestületi alakuló ülés után tartanak megemlékezést. Szigligeten, Badacsonyban és Vonyarcvashegyen szintén október 22-én a helyi általános iskolákban, Gyenesdiáson pedig a József Attila Művelődési Ház és Könyvtárban tartják meg az ünnepi megemlékezést.