Újabb űrbatyut indítanak útnak a bakonyi csillagászok (Balaton Televízió)

Az ajkai Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCsE) újabb nagy dobásra készül, de még nem tudni, hogy hol. Az egyesület január hatodikán reggel indítja el közösségi oldalán azt a szavazást, melynek keretein belül a nagyközönség kiválaszthatja, hogy melyik városból induljon az Űrbatyu II.

A posztnál három város közül választhatnak a szavazók, voksolhatnak Tapolcára, Pápára, Várpalotára úgy, hogy a bejegyzésben mindhárom városhoz rendelnek egy hangulatjelet. A szavazás február hatodikán éjfélkor ér véget. Az a város nyer, amelyik több hangulatjelet gyűjt a szavazás időszaka alatt. Csak az eredeti bejegyzésre leadott szavazatokat fogadják el – tudtuk meg a klub elnökétől, Ivanics Ferenctől.

– Az Űrbatyu II-t 2020. május 2-án, a Csillagászat napján indítjuk útjára egy nyilvános rendezvény keretein belül a nyertes városból. A település iskoláiban tanulóknak külön pályázatot írunk ki, a pályázat nyertesei velünk együtt indíthatják majd el az Űrbatyu II-t a világűr határvidéke felé. A nyertes város vezetését és iskoláit meghívjuk a felbocsátási ünnepségre. A szavazás megosztói közül sorsolás útján kiválasztunk egy szerencsést, aki szintén velünk tarthat az indításnál. Akik emellett kedvelik a BCsE közösségi oldalát és a kedvelők száma eléri a 3000-ret, külön nyereményjáték során meteorit-mintát nyerhetnek – mondta az elnök.

Hozzátette, hogy az Űrbatyu II. az első küldetéshez képest egy kiterjesztett, magasabb célokat kitűző projekt. Az első Űrbatyut Ajkáról indították, a második küldetésébe, annak élményébe és izgalmaiba szeretnék azokat a városokat is bekapcsolni, akikkel az elmúlt években sikerült valamilyen kapcsolatot kialakítaniuk.

A cikk folytatása itt található.