Újabb 5G szolgáltatás érkezik a Balatonhoz (Világgazdaság)

A vállalati partnerek érdeklődése, illetve a lakossági oldalon az egyre inkább megfizethető 5G-képes okostelefonok megjelenése fényében érettnek látja a Telenor a helyzetet az 5G-szolgáltatás elindítására. Első között Budapest egyes területein és a Balaton környékén lesz elérhető az új technológia.

Az idei évben az 5G mellett nagy hangsúlyt kapnak a digitális termékek, amely a mobil-pénzügyi szolgáltatásokat, IoT megoldásokat, illetve az ígéretes startup-okkal való közös, ügyfelek számára értékteremtő szolgáltatások bevezetését jelenti – idézi a Világgazdaság Peter Gazikot, a Telenor Magyarország vezérigazgatóját. Szintén az idei tervek között szerepel az eSIM bevezetése a Telenornál.

A szektor számára egyébként mozgalmasan indult az év, részben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciaaukciója miatt, amelyen a Telenor sikeresen licitált a 900-as és 1800-as frekvenciatartományban is, 15 évre meghosszabbítva ezen sávokban a rendelkezésre álló frekvencia-licenszeket, amelyért 56,854 milliárd forintot fizetett.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy tavaly belföldön a megszokott éves növekedési trendeknél jelentősebb hálózati forgalomnövekedést realizált a társaság, a mobilnet-forgalom éves szinten átlagosan mintegy 30 százalékkal nőtt, amely meghaladja az évről-évre megfigyelhető forgalomnövekedési trendet. A beszélt percek tekintetében éves szinten átlagosan 10 százalékos növekedés volt tapasztalható, amelyet elsősorban nem a hívások darabszámának, hanem a hívások hosszának növekedése eredményezett.

A külföldi utazások csökkenése miatt a roamingforgalom trend szerint várt növekedése elmaradt.
A mobilfizetési szolgáltatások forgalmában szintén jól kirajzolódott a díjmentes parkolás hatása, alacsonyabb forgalmat eredményezve a mobilszámlával fedezett parkolások terén, amelyet a mobil lottó növekvő forgalma kis mértékben kompenzált tavaly.