Megújítják a zöldterületeket, felszámolják az illegális hulladéklerakókat Keszthelyen (zaol.hu)

A 2019-es választások után elkezdődött egy folyamat, amelynek a lényege, hogy nemcsak a globális kérdéseket tartják napirenden, hanem helyben próbálnak tenni a környezetvédelemért, például előadásokkal, figyelemfelhívó akciókkal, folyamatos tájékoztatással, egyebek közt arra ösztönözve a helyieket, hogy a saját kertjük művelésekor, gondozásakor is vegyék figyelembe a természetvédelmi szempontokat.

Ha most valaki bejelent egy balesetveszélyes, a villanyvezetékeket megközelítő fát, akkor felmérjük a helyszínt, és úgy végezzük el a metszést, hogy az lehetőség szerint a vegetációs időszakon kívül essen, és ne jelentsen törést a növény életében. Éppen ezért a megszokott, elterjedt csonkolásos módszert igyekszünk elkerülni.

– mondta a zaol.hu-nak Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök, önkormányzati képviselő. Hangsúlyozta: a zöldterületek bővítése, megújítása is kiemelt cél, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, amire 2019-ben és ’20-ban 5-5 millió forintot fordítottak, az idei költségvetésben pedig 10 millió áll rendelkezésre.

Fontos, hogy már a kialakulásukat próbáljuk meggátolni, mivel ezek rendre újratermelődnek, akár közvetlenül a lerakó kitakarítása után is.  Éppen ezért fizikai akadályokat helyezünk ki. A Külső Zsidi útnál például a földút mindkét oldalán műtárgyak lesznek, hogy a nemrég felszámolt lerakó helyszínét ne lehessen gépjárművel megközelíteni.

– közölte Sáringer-Kenyeres Marcell. Szerinte a jövőbe tekintve hoznak döntéseket, együttműködve a civil szervezetekkel, az ott élőkkel. Például szívesen segítenek a lakossági faültetések tervezésekor, hogy a növény adott esetben ne egy vezeték fölé kerüljön, s 10 év múlva ne kelljen kivágni, amikor emiatt már problémákat okozhat. A természetvédelmi mérnök felidézi, tavaly elkezdődött egy program, amelynek részeként madár- és denevér­odúkat helyeznek ki. Tavaly az Erzsébet liget volt a helyszín, idén a Helikon parkba tervezik ezt az akciót, családi program keretében, ha már a járványhelyzet lehetővé teszi.

Arra is figyelünk, ha valahol fát vágnak ki, akár egy kertben, akkor ösztönözzük, hogy az ágakból úgynevezett természetvédelmi farakást hozzanak létre, ezzel teremtve megfelelő életteret különböző fajoknak, rovaroknak, madaraknak, az adott területen megtartva őket. Később szeretnénk méhlegelőket is kialakítani

– jelzi Sáringer-Kenyeres Marcell. Hozzátette: próbálnak jó példákat felmutatni, hogy minél többen találkozzanak ezekkel, s alkalmazzák az előremutató gyakorlatokat a saját környezetükben, így a házuk udvarán is. A cél, hogy elterjedjen, mindennapossá váljon ez a szemléletmód Keszthelyen.