Ügyesek voltak régiónk önkéntes mentői (katasztrofavedelem.hu)

Jól szerepelt Veszprém és Zala az önkéntes mentőszervezetek első országos szakmai vetélkedőjén október 5-én Salgótarjánban. A rendezvényen a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett a társszervek vezetői is képviseltették magukat.

Az önkéntes mentőszervezetek jelentősége abban rejlik, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerveket erőtöbbszörözéssel támogatják – mondta a verseny megnyitóján dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője. Kiemelte az elmúlt időszak természeti katasztrófái közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Csongrád megyét ért viharkárokat, amelyek felszámolásában az ország távoli megyéiből és a fővárosból érkező mentőszervezetek is részt vettek.

A versenyen az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból érkezett önkéntes mentőszervezetek versenycsapatai – negyvenöt szervezet képviseletében összesen kétszázharminc ember – mérték össze tudásukat, felkészültségüket. A versenyszámok a hazánkban előforduló katasztrófatípusokra épültek, az egyes feladatok témáját a viharkárok, az árvízi védekezés, az életmentés és a katasztrófák következményeinek felszámolása adta. A mentőcsapatoknak a Tó-strand körül kialakított akadálypályán kellett időre végigmenniük és teljesíteniük a tíz állomásból álló feladatsort. Üzembe kellett helyezniük például egy zagyszivattyút és egy tartályt vízszivattyúzással időre meg kellett tölteniük. Egy másik állomásnál a buzgárok (gát mögött feltörő fakadóvizek) elleni védekezést gyakorolták. Különösen látványos feladat volt az, amelyben egy épületben rekedt bajtársukat jelképező bábut kellett kötéltechnikai eszközökkel kimenteniük a versenyzőknek.

A vetélkedő győztese Zala megye csapata lett, a verseny vándorserlegét is megkapta. A második helyen Győr-Moson-Sopron, a harmadikon pedig Veszprém megye csapata végzett. Az akadálypálya teljesítéséért különdíjat kapott Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapata, az életmentési pályát Veszprém megye csapata teljesítette a leggyorsabban, az árvíz elleni védekezés pályáján Zala, a szivattyúzási feladatokban pedig Somogy megye csapata bizonyult a legjobbnak.