StrandszezOFF – Számvetés a vízimentőknél (vizimentok.hu)

2019-ben 3 783 alkalommal láttak el könnyű sérültet a  balatoni strandokon dolgozó vízimentők. 32 esetben vízből mentettek bajbajutott személyt, 3 751 fő a parton részesült szakszerű ellátásban. 61 esetben, további ellátás céljából szükség volt az Országos Mentőszolgálat közreműködésére. Erről számolt be honlapján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Az összegzésből kiderült, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az idei évben eddig 9 vízimentő tanfolyamot szervezett. A tanfolyamon résztvevők közül a mai napig 79-en tettek sikeres vízimentő vizsgát (13-an még pótvizsgára várnak). A korábban végzett vízimentők pedig a kötelező kártyamegújító vizsga után állhattak újra szolgálatba. Idén több, mint 50 Balaton-parti strandon és számos vízi és vízparti rendezvényen bizonyították az egyesület tagjai, hogy számukra a fürdővendégek, a versenyzők és a fesztiválozók biztonsága a legfontosabb. (A balatoni strandok mellett több vidéki tónál, vidéki településen és Budapesten is több helyszínen teljesítettek szolgálatot.)

Szeptember végén zárt be a leghosszabb ideig nyitva tartó strand a Balatonnál. Zamárdiban a Mirabella Camping strandja az, ahol április 19 -én elsőként nyitották és szeptember 30-án utolsóként zárták a balatoni strandi szezont. A több, mint öt hónapos nyitvatartás ideje alatt minden nap vízimentők biztosították a Camping strandjára látogató vendégek biztonságos vízi és vízparti kikapcsolódását

A beszámoló szerint a vízimentők aktív jelenléte és preventív tevékenysége idén is hozzásegítette a strandolókat ahhoz, hogy tudatosabb fürdőzőkké váljanak és lehetőségeikhez mérten megelőzzék és elkerüljék a felelőtlenségből, meggondolatlanságból (esetleg ismerethiányból) származó baleseteket.