Továbbra is igény lenne az egész éves viharjelzésre a Balatonnál

Ahogyan a parton egyre népszerűbbek az őszi-téli, valamint kora tavaszi szezonok, úgy a Balaton vízén is egyre többen tartózkodnak a klasszikus nyári időszakon túl. Most már nem csupán a horgászok hanem a túravitorlázók is örömmel vennék, ha nem aludnának ki a viharjelzés fényei november elsejével.  

A Balatoni Viharjelzés Dr. Hille Alfréd repülő ezredes, meteorológus kezdeményezésére kormányzati döntés alapján, 1934. július 8-án indult meg. Az immáron 85 éve működő rendszer a kezdetekben 15 riasztó állomásból állt és ágyúkkal és árbócra felhúzható piros színű jelző kosarakkal jelezte a veszélyt. Mára ugyanakkor a viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harmincegy stabil fényjelző viharjelző, kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző állomás végzi.

A rendszer ugyanakkor csak a késő tavaszi és kora őszi időszak között üzemel. Tavaly év elején kezdeményezték horgászok, hogy legyen egész éves viharjelzés a Balatonon. A Bakony-Balaton Horgász Szövetség a Balaton környékén működő valamennyi horgászszövetség támogatását élvezve fordult akkor a Balatoni Szövetséghez támogatást kérve kezdeményezésükhöz. Álláspontjuk szerint elengedhetetlen feltétele a horgászat biztonságosabbá tételének az egész évben működő viharjelzés bevezetése. Akkor Tanka László tűzoltó ezredes a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a katasztrófavédelem felkészült a kérés teljesítésére. Úgy fogalmazott: elszántak abban, hogy legyen egész éves viharjelzés, vizsgálják hogyan lehet ezt megvalósítani.

A Balatoni Szövetség korábban levelet írt a Belügyminisztériumnak, kérve, hogy a szezonális viharjelzés terjedjen ki egész évre. Ennek oka az indoklás szerint nem volt más, mint hogy november, december, január környékén az enyhe időjárás miatt egyre többen vannak a vízen. Nem csak a horgászok, hanem több kajak-kenus és nagyon sok vitorlás is.

Ahogyan arról korábban a hirbalaton.hu is beszámolt, mára trenddé vált, hogy a vitorlázók is kihasználják az őszi-téli hónapokat. Egyre többen tárolják vízen a hajójukat és novemberben is rendszeres a vízitúrázás a tavon. Éppen ezért az ő biztonságuk miatt is szükség lenne a viharjelzés egész évessé való kiterjesztésére – fogalmaztak többen.

Korábban Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke a hirbalaton.hu kérdéseire válaszolva elmondta: az OMSZ nem zárkózik el a feladat teljesítésétől, de ehhez plusz erőforrásra lenne szüksége.