Egész éves balatoni viharjelzés?

Év elején kezdeményezték horgászok, hogy legyen egész éves viharjelzés a Balatonon, amely szezonálisan üzemel, november elejétől március végéig szünetel. A katasztrófavédelem készen állna a kérés teljesítésére, a viharjelzést kiadó meteorológusoknak hivatalos felkérés, és forrás biztosítása kellene a feladat végrehajtásához, de még egyik sincs napirenden.

A Bakony-Balaton Horgász Szövetség a Balaton környékén működő valamennyi horgászszövetség támogatását élvezve fordult ez év elején a Balatoni Szövetséghez támogatást kérve kezdeményezésükhöz. Álláspontjuk szerint elengedhetetlen feltétele a horgászat biztonságosabbá tételének az egész évben működő viharjelzés bevezetése.

A hirbalaton.hu értesülései szerint a szakemberek álláspontja nem egységes azzal kapcsolatban, valóban szükség lenne-e erre.

Tanka László tűzoltó ezredes a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a katasztrófavédelem felkészült a kérés teljesítésére, ami „közös feladat, közös felelősség”.

-Elszántak vagyunk abban, hogy legyen egész éves viharjelzés, vizsgáljuk hogyan lehet ezt megvalósítani. Még nincs arra becslés, mekkora pluszköltséget jelentene. Egyelőre azt sem tudjuk, téli időszakban mennyi villanásszámmal számolhatunk – fogalmazott a tűzoltó ezredes.

Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke a hirbalaton.hu kérdéseire válaszolva elmondta, hallott a kezdeményezésről, de még nem kaptak hivatalos felkérést ilyen jellegű, széleskörű társadalmi igényről. Hozzátette, amennyiben indokolt, az OMSZ nem zárkózik el a feladat teljesítésétől, de ehhez plusz erőforrásra lenne szüksége.