Bővült Keszthely kerékpárút-hálózata (Keszthelyi TV)

Kerékpártúrával avatták fel a hétvégén a Keszthely északi részén épült 3 kilométeres új kerékpárutat. A Zala Megyei Önkormányzat és a város 178 millió forintból végezte el a beruházást, mely összeköti a Festetics kastélyt a Festetics Imre Állatparkkal.  A turisztikai látnivalók mellett a munkába járást és a kereskedelmi központok megközelítését is segíti a fejlesztés.

A Sopron és a Bástya utca találkozásánál csatlakozik a belvárosi kerékpárhálózathoz az új szakasz. Itt a meglévő burkolaton jelölték ki a kerékpárutat, a Csapás út mentén pedig új részek épültek. A gyalog- és kerékpárutas szakaszok 3,3 míg a többi burkolat 2,6 méter széles. Szombaton kerékpártúrával avatták fel a fejlesztést.

A Területi Operatív Program Zala megyére jutó 23 milliárd forint uniós forrásit a megyei önkormányzat koordinálja – mondta a Keszthelyi Tv-nek nyilatkozva a megyegyűlés elnöke. Pál Attila kifejtette, Zala a turizmus területén kiemelkedő, ezért fontos a kerékpáros turizmusnak a fejlesztése.

„Azt láttuk, amikor elkészítettük a Zala kétkeréken koncepciót, hogy pontszerű fejlesztések valósultak meg egy-egy településen, amelyeket pályázatok vezéreltek, nem volt benne egy egységes zalai koncepció, ami talán arról kell, hogy szóljon, hogy az országos kerékpárút-hálózathoz és a nemzetközi Eurovelo hálózathoz illeszkedjen a zalai hálózat. Ez volt a munka, amit elvégeztünk és utána pedig a forrásokat megpróbáltuk ennek megfelelően felhasználni” – nyilatkozta a megyegyűlés elnöke.

A Csapás út után a bevásárlóközpontoknál halad el a kerékpárút, majd keresztezi a 71-es főutat és jut el a Gyenesdiás határában elterülő Festetics Imre Állatparkig. A 3 kilométeres szakaszból 1,7 kilométert új nyomvonalon építtetett meg a Zala Megyei Önkormányzat. Manninger Jenő hangsúlyozta, hogy a turistáknak és a városlakóknak is fontos ez a fejlesztés, hiszen a turisztikai attrakciók mellett könnyebben elérhetőek a kereskedelmi központok is: „Sok kerékpárút épült az elmúlt időszakban; ugye Hévíz-Keszthely között, a Balaton-parton, Keszthelyen át is épült kerékpárút és nyilván az a jó, ha ez egy hálózatot alkot és ez összeköti…a kastélynál találkozik a hévízi és a városba menő kerékpárúttal és összeköti azzal a gyenesdiási kerékpárúttal, ami megy fel a Nagymezőre ezen a területen keresztül. Tehát ez egy hálózat része, hogy minél többen tudják használni a kerékpárt.”

A Zala Megyei Önkormányzat beruházásának Keszthelyre eső összege közel 137 millió forint volt, a munkálatokhoz a város 39 millió forinttal járult hozzá. Bizonyos helyeken kiépítették a csapadékvíz-elvezetést, a kivágott fák helyett 24 új egyedet ültetettek. A város polgármestere kiemelte, hogy egyre erősebb a kerékpáros turizmus:

„Erre fel kell készülni minden olyan településnek, amely a turisztikából is szándékozik megélni és ezek között Keszthely is jelentős szerepet képvisel. Nagyon várjuk azt, hogy a Balatoni bringakörútnak a szélesítése is megtörténhessen és akkor valóban azt mondhassuk, hogy a Balaton és környéke megfelelő kerékpárhálózattal rendelkezik ahhoz, hogy ezt az egyre növekvő kerékpáros turizmust ki tudja szolgálni” – fejtette ki Ruzsics Ferenc.

A 3.037 méteres új szakasznak köszönhetően  keszthelyi kerékpárutak hossza 18.767 méter lett.