Több éve kihasználatlan az állami tulajdonban lévő balatonberényi gyermeküdülő (nyugat.hu)

A Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülője 2012-ben került állami tulajdonba, 2016 óta üresen áll – írja a nyugat.hu. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től (MNV) ezt a választ adta a hírportál megkeresésére: “Társaságunk 2019. év végén megkezdte az üdülő ingatlanok értékesítését, melynek részét képezi a Balatonberényi üdülő is. Nevezett ingatlan értékesítésének előkészítése folyamatban van, várhatóan ez év első negyedévében, az erre vonatkozó döntést követően kerülhet sor az Elektronikus Árverési rendszeren keresztül történő értékesítésére.”

Balatonberényi gyermeküdülő 2017 őszén

2017-es kép a balatonberényi gyermeküdülőről (forrás: nyugat.hu)

“A válasz szinte szó szerint megegyezik azzal, amit bő két éve, 2017-ben , és előtte egy évvel, 2016 augusztusában kaptunk az MNV-től, hasonló érdeklődésünkre. Vagyis az elmúlt három és fél évben semmi sem történt” – írja az oldal.

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A megyék szerepe 2012-től csökkent, vagyonuk visszakerült az államhoz. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

Balatonberényi gyermeküdülő 2017 őszén

2017-es fotó a gyermeküdülőről (forrás:nyugat.hu)

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött , nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

A nyugat.hu információi szerint az új település-vezetés távlati tervei között szerepel, hogy megpróbálják megszerezni az üdülőt.