Téli vízitúra: korlátozásokat vezettek be a Hévízi-csatornán (zaol.hu)

Novembertől ismét nyitva áll a lehetőség a természeti élmények kedvelői előtt: a Hévízi-csatorna tavaszig várja mindazokat, akik kenutúra keretében szeretnének eljutni a fürdővárostól Fenékpusztáig, és út közben gyönyörködni a látnivalókban.

A Hévízi-csatorna  az elmúlt években egyre kedveltebb téli túracélpont lett, olyannyira, hogy a területen illetékes természetvédelmi hatóság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kénytelen volt korlátozásokat bevezetni – írja a zaol.hu.

Korábban olyan is előfordult, hogy egyetlen napon 400-nál többen keltek útra a gyógytó lefolyó csatornáján, és ez a tömeg minden szempontból túl nagy: indokolatlan mértékű zavarást jelent az élővilágnak, túlzott terhet a környezetnek, de maguknak a résztvevőknek is kellemetlen amikor a vízen egymásba érő kenuk tülekednek.

A nemzeti park honlapján elérhető túraszabályzat szerint november 1. és március 15. között lehet evezni a Hévízi-csatornán, de egy napra legfeljebb 250 személynek adnak ki engedélyt. A weboldalon megtalálható az a felület is, amely napra lebontva tájékoztat, hogy az adott időpontra még hány szabad hely van. A vízfolyáson több társaság is szervez túrákat, első körben ezeket érdemes megkeresni, s aztán a szükséges adminisztrációt már ők intézik.

A túrák a tó déli lefolyó zsilipjétől indulnak, ahol az előző szezonban némi infrastrukturális fejlesztés is lezajlott: a nemzeti park telepíttetett mobil mosdókat.