Tapolcán őrzik a helyi zsidó értékeket (veol.hu)

Bár kegyetlen erők a 20. században mindent megtettek azért, hogy kitöröljék a zsidó közösségeket Magyarországról és Európából, az Ózsinagóga újjá építése és ez a rendezvénysorozat is azt mutatja, hogy nem sikerült – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület RizlingFest programsorozatát szombaton az Ózsinagógában.

 

Amint elmondta, ebben a nehéz gazdasági helyzetben, amikor kulturális intézmények sora zár be, heroikos kísérlet egy fesztivált szervezni – írja a veol.hu.

Köszönet Neszler Imre Attilának, az egyesület elnökének a szervezésért és hogy van egy olyan hely, ahol össze lehet jönni színvonalasabbnál színvonalasabb programokra. Ennek a helynek különös jelentősége van nem csak Tapolca, hanem Magyarország szempontjából is, hiszen a városban egykor virágzó zsidó közösség a gazdasági életben való hozzájárulása mellett olyan kulturális többletet adott az országnak, amelynek köszönhetően a mai napig hazánk egyik fénykoraként emlegethetjük a száz, százötven, kétszáz évvel ezelőtti időszakot – mondta a miniszter és azt kívánta a tapolcai zsidó közösségnek és mindenkinek, aki érdeklődik a zsidó kultúra iránt, hogy épségben, egészségben, boldogan élje meg a következő esztendőt és még sok hasonló rendezvényben legyen része.

Neszler Imre Attila köszöntőjét követően a program irodalmi délutánnal folytatódott Galkó Balázs közreműködésével, majd Tapolca zsidó múltjának jelesei címmel vezetett sétán vettek részt az érdeklődők az izraelita temetőben Hangodi László történésszel.

Vasárnap délután Hangodi László A tapolcai zsidóság története 1703-tól 1944-ig címmel tart előadást az Ózsinagógában, azt követően borkóstoló lesz a HIT gyülekezeti háznál, 17 órától pedig a Sabbathsong Klezmer Band ad koncertet Több, mint klezmer címmel ugyanott.