Tündérmesébe illő vidék a Kis-Balaton környéke (femina.hu)

A Kis-Balaton természeti és kulturális értéke egyaránt jelentős, nem csoda, hogy egész évben a kirándulók kedvelt úti célja. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó területet falvai, ösvényei, látnivalói különlegessé teszik az országban, talán nincs olyan olvasó, aki ne emlékezne szeretettel Fekete István regényeinek magával ragadó világára.

Fotó: femina.hu


A Zala folyó által táplált Kis-Balaton mindig gazdag mocsárvidéknek számított, noha a 19-20. századi folyószabályozások, lecsapolások, csatornaépítések, illetve a mezőgazdasági tevékenység növekedése következtében sokszínűsége, vizes élőhelyeinek aránya és vízminősége jelentős romlásnak indult. Rehabilitációja az 1970-es években indult meg, következtében a mocsárvilág élővilága szerencsére újjáéledt a 2000-es évekre.

A Kis-Balaton látnivalói
A terület értékességét mi sem mutatja jobban, mint hogy vadvizeket, illetve a vízimadarak élőhelyeit védő ramsari egyezmény hatálya alá került. Csodás tájait érdemes akár évszakról évszakra bejárni, mindig újat mutat a látogatók számára.