Húsz éves a Nők a Balatonért Egyesület balatonedericsi csoportja (veol.hu)

Halsütéssel és emlékezéssel ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportja szombaton a Tájházban.

 

Az egybegyűlt asszonyok sült halakkal, házi süteményekkel, zsíros kenyérrel várták a vendégeket, családtagokat, hogy együtt ünnepeljenek. Horváth Marianna, az egyesület elnöke visszaemlékezésében a veol.hu-nak elmondta , hogy a 2002. májusában 18 taggal alakult csoportban ma 26-an tevékenykednek. A fő céljuk a Balaton természeti és kulturális értékeinek megóvása, továbbadása. A település szépítésében, társadalmi munkákban, faültetésekben, virágosításokban vesznek részt a közterületeken, például a strandon. Sőt, párjaik ugyancsak segítenek a munkában. Nem maradnak ki a falu rendezvényeinek szervezéséből, lebonyolításából sem.

A csoport vezetője kilenc éven át Mészáros Zsuzsanna volt, vele együtt alapító tag volt Fekete Lajosné, aki szintén sokat tett a csoportért – mondta Mariann, aki 11 éve vette át a vezetést. Különféle programokat szervezünk a Balaton, a környezetvédelem jegyében. Amíg nem szűnt meg a helyi általános iskola, az intézményben és az óvodában nevelkedő gyerekeket egyaránt igyekeztünk megismertetni céljainkkal, bevonni tevékenységünkbe. Együtt ünnepeltük például a víz világnapját, a szelektív hulladékgyűjtésre buzdítottuk őket, kiállításokat, ismeretterjesztő előadásokat, rajzpályázatot szerveztünk nekik. A Balaton-szakkört nagyon élvezték a gyerekek, az iskolások megismerkedhettek a tóba befolyó patakok élővilágával. Ezt a munkát folytatva tervezzük, hogy felvesszük a kapcsolatot a szigligeti általános iskolával, eddig a járvány miatt nem volt erre lehetőségünk, de a településen nem működik NABE-csoport. Szoros kapcsolatot ápolunk az egyesület 21 másik csoportjával, különösen a szomszédos nemesvitaiakkal, akikkel éveken át együtt szerveztük például a víz világnapján az ünnepséget – tette hozzá Horváth Marianna.