Sztárséfek képzik a szakácsokat a Balatonnál (sonline.hu)

Sikerrel debütált a három tóparti szakképzési centrum együttműködésében indított Balatoni Gasztroakadémia. A siófokiak szervezésében megvalósított, 5 alkalmas elitprogramban 8 balatoni étterem szakácsa kapott inspirációt.

 

A húsnélküli fogások és a balatoni halak elkészítésében, a trendeknek megfelelően a tányérdesszertek valamint a fine dining világában is elmerülhettek azok a szakácsok, akik részt vettek a Balatoni Gasztroakadémia hiánypótló képzésén, amelyhez a jól felszerelt oktatási terepet a balatonvilágosi Lavender Terasz biztosította.

Mivel a hely kötelez, így az unikális oktatásra benevezett szakemberek a minőségi húsok, steakek illetve az egyre kedveltebb barbeque világában is elmélyülhettek az elmúlt hetekben.

A három tóparti szakképzési centrum, Keszthely, Siófok és Veszprém központjai még februárban indították útjára a Balatoni Gasztroakadémiát, amelynek sokrétű céljai között szerepel az innovatív tudás átadása, a regionális szemlélet erősítése a vendéglátásban és nem utolsó sorban a szakmaelhagyás, az elvándorlás megelőzése. Ez utóbbira a tudásátadás az egyik gyógyír, így nem véletlen, hogy a Balaton régió éttermeinek tulajdonosai nem haboztak befizetni séfjeiket a Siófoki Szakképzési Centrum szakácsképzésére.

– Ha csak ahhoz hozzá tudtunk járulni, hogy 10 szakáccsal több marad itthon, már megérte – fogalmazott a centrum kancellárja a tanfolyamot lezáró eseményen.

Szamosi Lóránt arról is beszélt, hogy a Balatoni Gasztroakadémia ötletének kidolgozásakor olyan képzésindításában gondolkodtak, amelyet a szakma is elismer, és amelynek identitását a balatoniság adja.

Michelin-csillagos séftől tanultak

Az elégedettségi mérések szerint a siker nem maradt el, és bár eredetileg éves szinten egy képzés indítása volt tervben, most úgy tűnik, már ősszel indulhat az újabb „évfolyam”. Az akadémián a következőkben is 8 szakács (ez az ideális létszám) szerezhet extra tudást olyan elismert szakemberektől, mint akik 5 héten át formálták a résztvevők ismeretanyagát.
A programot olyan séfek fémjelezték, mint a Michelin-csillagos Pesti István, a regionális alapanyagok elkötelezettjeként is ismert Jahni László, a steakvirtuóz Molnár Péter vagy a gasztroszerzőként is ismert cukrász, Nábelek Zsófia.

A teljes cikk itt elolvasható.