Szombaton indul a Hegyesdi Geotúra

Szeptember 28-án (szombaton) a Balaton-felvidék legszabályosabb vulkáni kúpját, a pazar körpanorámát nyújtó Hegyesdet készülnek meghódítani. Felfedik a hegy lábánál, a falu házai közé „nőtt” kristálytiszta vizű tó eredetét, és kinyomozzák a felszínen lépten-nyomon kibukkanó narancsos-vörös kőzet titkát is. 

(Fotó: Sipőcz Zoltán)

Geotúránk első „napirendi pontjaként” a Tapolcai-medence ÉK-i szegletében emelkedő Hegyesd piramis alakú, bazaltvulkáni eredetű kúpját veszik célba, és megvizsgálják, milyen hasonlóságok és különbségek fedezhetők fel keletkezésében nagyobb testvéreihez képes.

Ezután a kevésbé régebbi múltba téve időutazást, a hegyet egykor koronázó vár történetéről esik szó, melynek romjai mellől pazar kilátást élvezhetünk minden irányban. A hegy keleti lábainál már jóval idősebb kőzeten lépkedhetnek az érdeklődők, a Sédvölgyi Dolomiton, melyet nemrég még bányásztak is a község területén. A település házai által körbevett egykori murvabánya kristálytiszta karsztvízzel telt mélyedése most horgásztóként funkcionál. Innen az Eger-víz felduzzasztásával létrehozott Monostorapáti-víztározó felé visz tovább az út, ahol a nádasok fölött köröző barna rétihéjákat és a széles vízfelület felett sikló nemes kócsagokat figyelhetünk meg. Egy széles útra kanyarodva ismét Hegyesd község felé veszik az irányt. Néhány perc múlva lassan kibontakoznak a Tapolcai-medence szépséges tanúhegyei, ezzel nagyjából egyidőben pedig az utat borító piszkosfehér murva narancsos-vörösbe vált. A felszínen található bauxitos vörösagyag egészen a faluig kísér.

A túra részleteiről több információ a geopark.hu honlapon található.