Szeptemberi romantika közösen a fiatalokkal a reformkor jegyében (Füred TV)

Színes reformkori felvonulás lelkes dobosokkal, bál, kirakodóvásár és gyermekprogramok várják az érdeklődőket szeptember 20-22 között Balatonfüreden. A Romantikus Reformkor Fesztivál idején, péntek délután mutatják be Prof. Dr. Veress Gábor kötetét, ami háromszáz év jeles szívkórházi orvosait veszi számba, szombat délután pedig Széchenyi Istvánra emlékeznek a Tagore sétányon lévő szobra előtt. 

Immáron tizennegyedik éve rendezik meg Balatonfüreden a Romantikus Reformkor Fesztivált. Az idei év témája a helyi értékek megőrzése, a vendég pedig Székesfehérvár városa lesz. Árvai Zseralinda a rendezvény főszervezője a Füred TV-nek elmondta: a koronázási jelképek másolatait is kiállítják, így megtekintheti a nagyközönség. Hozzátette: a céljuk, hogy a fiatalokkal is megismertessék a reformkorhoz kötődő értékeket. A rendezvény kísérőprogramja a Füredi Fiatalok Napja, amelyet immáron második alkalommal rendeznek meg. Idén a Szent Benedek Középiskola adja a helyszínét – tette hozzá. Itt hagyományos értékeket képviselő megmérettetések, mint szavalóversenyek, helytörténeti versenyek, sportvetélkedők lesznek, emellett fiatalos, példaértékű influenszerek adnak előadásokat aktuális témákban.

A felvonulás idén is a Polgármesteri Hivatal elől indul el nagy számú résztvevővel – ezt már Schindele Györgyné, a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának elnöke nyilatkozta a Füred TV-nek. Hozzátette: tavaly 150-200 ember öltözött be reformkori ruhába és vettek részt a rendezvényen. Schindele Györgyné kitért arra is: szombaton este egy különleges reformkori bálnak ad otthont az Anna Grand Hotel – reményei szerint a bálozók is korabeli ruhákban jelennek majd meg.

A fesztivál ideje alatt három napon keresztül népi és iparművészeti vásárnak ad otthont a Tagore-sétány, vasárnap pedig reformkori ételeket lehet kóstolni az Astória Hotelben, majd divatbemutatót láthat a közönség a Vaszary Galéria kertjében.