Disputára épít a Kőfeszt (veol.hu)

Új színfolt volt a Balaton-felvidéki nyári programok színes palettáján az első alkalommal megrendezett Kőfeszt, a Kővágóörsi Művészeti Napok, amelyet sokan örömmel, egyesek pedig kétkedve fogadtak. A négynapos esemény mérlege azonban nem hagy kétségeket: minden esten telt házasok voltak a koncertek, a kerekasztal-beszélgetések, de még a kiállítások megnyitói is. Pótszékes volt az Arany János balladáiból készült színházi est. A gyerekprogramon nyitástól zárásig nyüzsgés volt a nyár egyik legmelegebb napján.

Az ötletet az adta, hogy a mi generációnk – amely ifjabb korában sokat bulizott, de mára lenyugodott – egy fesztiválon már az értékeket keresi – mondta el a veol.hu-nak Csúri Ákos újságíró, író, a Kőfeszt főszervezője. Azt szerettem volna, hogy az igényes kultúra megvalósítása itt, ebben a térségben kapjon új erőre – tette hozzá. Szerinte a Szomjas György–Somogyi Győző-féle generáció elvitathatatlan érdeme, hogy megmentette az épületeket és hozott egy művészi, érték orientált, disputára építő hangulatot.

Csúri Ákos kifejtette: kétségtelen: bátorság kellett ahhoz, hogy ebbe belevágjon, de hitt abban, hogy sikeres lehet. Sok fesztivál mostanra túlnőtte magát, elüzletiesedett. A Kőfeszten nem volt belépőjegy, sőt, még a vendéglátósokkal is maximálták az árakat, hogy ne legyen „lenyúlásérzésük” az idelátogatónak. A falu is partner volt ebben. A kisgyermekektől az idősekig minden korosztálynak kínáltak programot, olyat, amelyen nem zavarja senki a résztvevőket, és ők sem zavarnak senkit, mégis közösségi élményt jelent.

Beszélt arról is, hogy ha igény van rá, szívesen csatlakozik egyfajta Balaton-felvidéki lábként a Veszprém 2023 – Európa Kulturális Fővárosa projekthez a kővágóörsi fesztivál. Kifejtette: ugyanakkor – és ez a fesztiválozók kérése is volt – a jövőben is megőrizve, szem előtt tartva a családias, beszélgetős hangulatot, emberléptékű méreteket. Idén a nulladik nap Cseh Tamásról szólt. Jövőre június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján tartják. Maga a Kőfeszt 2020. augusztus 6–8-ig tart, akár a Káli-medence többi településének bevonásával.