Szállással segítik a menekülteket Balatonlellén (likebalaton.hu)

Négy ukrán családot fogadott be a Balaton partján működő balatonlellei BL Garden Panzió. A menekültek egyelőre nem tudják, hogyan lesz a holnap, de Tóth Balázs, a BL Yacht Club vezetője szerint az Ukrajnából érkező családok most komoly támogatásra szorulnak. 

 

Többségében asszonyok és gyerekek érkeztek, a kicsik már birtokba vették a játszóteret. Ránézésre jómódú embereknek tűnnek. De ők is nagy bajban vannak, hiszen mindenüket hátra kellett hagyniuk. Még a bankszámlájukat is befagyasztották. Sok esetben az ukránok sem férnek a pénzükhöz. Az biztos, hogy akik gyerekekkel menekülnek a háború elől, azok segítségre szorulnak. A négy családból egynek konkrét tervei vannak. Ők két éjszakát töltenek el, majd továbbmennek Olaszországba, a rokonokhoz. De a másik három családnak semmilyen elképzelése sincs a jövőt illetően. Így nem tudom, hogy mennyi ideig szorulnak segítségre – fogalmazott a likebalaton.hu-nak Tóth Balázs, a BL Yachtclub& Apartments vezetője.

Hozzátette: egy ukrán származású lellei vállalkozón keresztül fogadták be ezt a négy családot, ő perfektül tud velük beszélni. Neki már jelezte, hogy két hónapig lakhatnak a szálláson. Ha azon túl is fennáll a probléma, akkor nekünk is törni kell fejünket a megoldáson – mondta.

Nem vagyok álszent. Mi a szálláskiadásból élünk. A bevételeink 80 százaléka nyáron képződik, így akkor már nem tudok nekik szállást fenntartani. Ezeket a szobákat már lefoglalták a nyárra. De nem fogjuk elengedni azok kezét, akiknek segítségre van szükségük. Csak másfajta megoldást kell találni. Beljebb a Balaton-parttól is biztosan vannak olyan házak, amelyeket ki lehet bérelni. Például fűtés nélküli ingatlanok, ahol a nyarat azért át lehet vészelni, és majd ősszel visszajönnek hozzánk. Ezen már gondolkodtam, de velük erről még nem beszéltem.

-fogalmazott Tóth Balázs.

Elárulta azt is: a Hello Balatonlelle Facebook-oldalon folyamatosan hírt adnak a kezdeményezésükről. Bízik benne, hogy jó példát tudnak mutatni azoknak, akiknek esetleg nem jutott még eszébe a segítségnyújtás.

Ami viszont dühít, hogy létrejött egy internetes felületet, ahol úgymond kedvezményesen lehet szállást találni. Úgy tűnik, hogy sokan próbálnak a menekülteken nyerészkedni, gazdasági haszonszerzésre, vagy marketing céljából használják fel őket, és kőkeményen elkérik mindennek az árát. 50 százalékos kedvezménnyel ígérnek szállásokat, holott ez az ár sokszor magasabb, mint a mi listaárunk. Ingyenes szállást szinte sehol sem találni. Én azt javaslom, hogy aki segíteni szeretne, az keresse meg valamelyik segélyszervezetet, akik nagyon jó logisztikával és kommunikációval rendelkeznek. Náluk érdeklődjenek, hogy mire van szükség, mit érdemes a menekülteknek felajánlani.

-zárta gondolatait.

A Balaton körüli önkormányzatok, segélyszervezetek, civilek segítségnyújtásáról itt adunk hírt.