Itt lehet csatlakozni – Összefogás a Balatonnál az orosz-ukrán háborútól menekülők megsegítésére

Számos Balaton parti város, civil szervezet indított folyamatos gyűjtést az orosz-ukrán háborúból menekülő családok megsegítésére. Többen szállást, fuvart, ellátást ajánlanak, emellett leginkább pénzadományokat, tartós élelmiszert, valamint ruhaneműt várnak. Tihany, Balatonföldvár, Balatonlelle, Balatonfüred, Felsőörs, Pápa, Révfülöp, Keszthely, Szentantalfa mellett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is felajánlotta segítségét. Az alábbi cikkben a kezdeményezések, gyűjtőpontok!

Balatonlelle Város Önkormányzata az orosz­-ukrán háború elől menekülő néhány családnak ideiglenes elhelyezést, valamint ellátást ajánlott fel – olvasható a HelloBalatonlelle Facebook oldalára feltöltött, Kenéz István polgármester által jegyzett közleményben.  A Kaposvári Református Egyházközség felhívásához csatlakozva már sok balatonlellei család,valamint az Alapszolgáltatási Központ felajánlását,zömében tartós élelmiszert,tisztálkodási szereket gyűjtöttek nagyobb mennyiségben, melyet kedden juttatnak el a rászorultaknak. A menekültek megsegítésére további adománygyűjtést kezdeményeznek. Szerdai bejegyzésében a HelloBalatonlelle közölte Balatonlellén jelen pillanatban már közel 100 menekült tartózkodik, és további családok érkezése várható. Az összefogás közben megvalósult, ugyanis már egy tucat szállásadó és gasztronómiai vállalkozás ajánlotta fel a segítséget.

Balatonfüred önkormányzata pénzgyűjtést indít az Ukrajnából, Kárpátaljáról a háború miatt menekülni kényszerülő ártatlan emberek megsegítésére. A Lóczy gimnáziumban tartós élelmiszer adományokat várnak. A város önkormányzata a Balatonfüred Városért Közalapítvány 73200110-11285438 számlájára várja a felajánlásokat. Az utalás közleményében kérik feltüntetni: a háborús menekültek megsegítésére. A város a költségvetéséből félmillió forint pénzadományt biztosított a menekültek számára. A város vezetése kéri, aki teheti, csatlakozzon a gyűjtéshez. Bóka István polgármester Facebook oldalán közölte: elkezdte felmérni azt is, hogy hol és hogyan tudnak önkormányzati szállásokat biztosítani a menekülteknek. Egyúttal kérte a magántulajdonban lévő szálláshelyek tulajdonosait, hogy ha van rá mód, ajánlják fel az üresen álló szobáikat a bajbajutottak számára. A szállással kapcsolatos felajánlásokat +36 20 4266934-es telefonszámon, illetve a csskbfured@vipmail.hu, bszakbfured@vipmail.hu e-mail címek valamelyikére várják.

Balatonfüreden tárolás céljára megnyitnák a jelen helyzetre való tekintettel tárolás céljából a jelenleg éppen üresen álló volt Kubicsek malom/Siske utcai malom épületet – közölték a tulajdonosok.  A felajánlásaitokat az ukrán határnál várakozó menekültek, vagy a Füredre már megérkezett családok részére várják.

Balatonudvari – Fövenyes község önkormányzatának képviselő testülete a helyi Vöröskereszttel közösen szervez gyűjtést. Leginkább itt is babaápolási termékeket, tartós élelmiszert, tisztálkodószereket várnak. Az adományokat a Községi Könyvtárba lehet leadni 2022. március 7. hétfő 10:00-12:00 között, valamint március 9-én szerdán 14:00 – 16:00 között.

Révfülöp Nagyközség Önkormányzata a Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve szervez adománygyűjtést a menekülteknek. Nagy szükség van olyan tartós élelmiszerekre, amik azonnal fogyaszthatóak, különösen készétel konzervre, húskonzervre, májkrémre, 0,5 literes ásványvízre,továbbá tisztálkodó szerekre, gyertyára,takaróra,kispárnára,hálózsákra, matracra. Az adományokat a Révfülöpön a Tourinform Irodába várják 2022. 03.02 és 2022. 03.12 között nyitvatartási időben. (8253 Révfülöp,Villa Filip tér 8/b)

Balatonföldvár önkormányzata felvette a katasztrófavédelem és a járási hivatal vezetőivel az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésével kapcsolatos teendők tekintetében a kapcsolatot. Amennyiben a városba is érkeznek bajbajutottak, Balatonföldvár minden tekintetben szakszerű ellátást biztosít számukra. Az ehhez szükséges hátteret az illetékes hatóságokkal együttműködve a város biztosítani fogja számukra.(pl.városi konyha:étel,orvosi ellátás) – olvasható az önkormányzat honlapján.

Felsőörsön is segítséget nyújtanak. A Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül is lehet segítségeket felajánlani, illetve helyben (Református Közösségi Ház és a helyi  Önkormányzat épülete) természetbeni felajánlásokat vár. Amit gyűjtenek: tartós élelmiszerek, (rizs, készétel konzervek, instant levesek, száraztészták stb.) tisztálkodó szerek (szappan, fogkrém, pelenka, papír zsebkendő, tusfürdő stb.), jó minőségű plédek, takarók egy dobozba vagy nagy bevásárló szatyorba gyűjtve – közölték a Felsőörsi Könyvtár Facebook oldalán.

Tihany Község Önkormányzata is gyűjtést szervez a befogadó településeken elszállásolt menekültek  ellátásának könnyítésére – közölte Tósoky Imre polgármester.  Az adományokat a Civilek Házában várják legközelebbi alkalmakkor március 1- jén (kedden) 8 órától 18 óráig, illetve március 2-án (szerdán) 8 és 10 óra között. A szállítmányt 2022. március 2-án (szerdán) juttatják el Panyola elosztó településnek.

Szentantalfa Önkormányzata  a falu minden lakosa nevében 1000 Ft-ot adományoz a tiszakóródi önkormányzat részére, hogy az összesen több mint félmillió forintból élelmiszert, gyógyszert, tisztálkodási szereket vásárolhassanak a háború elől menekülőknek, segítve ezzel e drámai helyzetben. Ők tudják, hogy helyben mire van a legnagyobb szükség a bajbajutottak támogatására – írták a település Facebook oldalán.  Hozzáteszik: örömmel vennék, ha más magyarországi falvak, kistelepülések is csatlakoznának kezdeményezésükhöz. “A recept egyszerű: keressetek egy határ menti kistelepülést, hívjátok fel az önkormányzatot, kössetek egy támogatási szerződést (ha szükséges egy mintaszöveget készséggel elküldünk részetekre) és segítsetek” – tették hozzá.
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő Testülete gyűjtést kezdeményez az Együtt-Egymásért Alapítvánnyal összefogva. Céljaik szerint Almádi lakosainak közös adományát humanitárius segítő szervezetek közvetítésével juttatjuk el a rászorulókhoz! Kepli Lajos polgármester azt kérte,  amennyiben csatlakozni kívánnak a menekültek megsegítéséhez, támogatásukat az alábbi számlára utalják!
„Együtt-Egymásért” Közalapítvány:
11748083 – 20014146 – 00000000
A közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni: „MENEKÜLTEK TÁMOGATÁSA”

Gyűjtőpontokon várják az ukrajnai menekülteknek szánt adományokat mától Keszthelyen. A segíteni szándékozók a város 4 különböző pontjára vihetnek többek között tartós élelmiszert, gyógykészítményeket vagy tisztálkodási szereket. (erről itt írtunk korábban)

Felkészülnek az ukrán menekültek fogadására Pápán. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere  elmondta: az önkormányzat nevében nyitnak egy számlát, ahova pénzadományokat várnak. Ezen a számlán az önkormányzat is elhelyez egymillió forintot. Emellett gyűjtést is hirdetnek a Fiumei utcai Forfa épületébe, ahol hétköznapokon 8 és 18 óra között várják az adományokat. Elsősorban tisztálkodószereket, takarókat, párnákat, bébiételeket és olyan érvényes szavatossági idővel rendelkező tartós élelmiszereket, amelyek nem igényelnek hűtést, könnyen szállíthatók és azonnal vagy felmelegítés után fogyaszthatók (például konzervek) – tudósított a veol.hu.

Petró László kaposvári református lelkipásztor közben a sonline.hu érdeklődésére azt mondta ha szükséges, akkor a balatonfenyvesi református gyermek- és ifjúsági üdülőben, valamint a zselickisfaludi református táborban is helyet tudnak biztosítani a menekülteknek. A Balatonon júniusig ( a táboroztatás kezdetéig) 280, Zselickisfaludon 116 embernek van szálláshely.

Balatonszepezd Önkormányzata pedig azt közölte: a kialakult háborús helyzetre tekintettel az Önkormányzat az Ukrajnából Magyarországra menekültek minél gyorsabb megsegítésére 200. 000 Ft pénzbeli adományt juttat a „Híd Kárpátaljáért” program 11711711-22222222 számú adománygyűjtő számlája javára. Kérik lehetőségükhöz mérten további felajánlásaikkal segítsék a menekültek mindennapjait.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is felajánlotta segítségét az Ukrajnából érkező menekülteknek, legyen az egészségügyi ellátás vagy vízből mentés az esetlegesen Tiszán érkezőknek. Meglévő kapacitásaikat, felszerelésüket és együttműködésüket felajánljuk azoknak a hatóságoknak, szervezeteknek, akik részt vesznek a menekültek fogadásában, ellátásában a magyarországi befogadóállomásokon.Tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket, takarókat lehet felajánlani – közölték Facebook oldalukon.

Ahogyan arról korábban hírt adtunk,  az Országos Mentőszolgálat is bejelentette: a mentők megnyitják a hajdúszoboszlói és balatonszemesi üdülőik kapuit a háború elől menekülő családok előtt. Csató Gábor elmondta: felvették a kapcsolatot a beregszászi mentőszolgálattal, miben tudnak nekik segíteni.

Cikkünket frissítjük!