Sikeres volt az idei Bujtor István Filmfesztivál Balatonszemesen (likebalaton.hu)

Mind szakmailag, mind a programkínálat és az érdeklődők számát tekintve csúcsokat döntött a XI. Bujtor István Filmfesztivál. Első filmes rendezők nemzetközi porondon is esélyes filmjei vitték el a Bujtor-díjat, az Oscar-díjas Deák Kristóf több kategóriában is aratott új filmjével, ismert művészek látogattak el sok ezer néző előtt a filmes seregszemlére egy hét leforgása alatt. De több ezer embert vonzottak a koncertek, a színházi előadások, a retro utcabál és a veterán autós találkozó is Balatonszemesen.

Vasárnap délután 6-kor bezárt a Bujtor István Emlékkiállítás, majd kifutott az utolsó fesztivál vitorlás a balatonszemesi kikötőből, s ezzel véget ért a XI. Bujtor István Filmfesztivál. Lutter Imre fesztiváligazgató és Bujtor Judit hamarosan közösen értékeli a fesztivál sikereit, de az már biztos, hogy soha ennyien nem voltak még jelen a programokon, és nagyon komoly, nemzetközileg értékelhető szakmai színvonalat képviseltek a versenyprogram döntőjének filmjei – írja a likebalaton.hu.

Öt kategóriában, a kis- és nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmek, animációs alkotások, versfilmek és karanténfilmek versenyeztek idén a seregszemlén.

41 nevezett alkotás közül száz film jutott be a döntőt jelentő versenyprogramba, s ezek közül 41 filmet nézhetett meg a közönség Balatonszemesen, az alkotók jelenlétében, akikkel Takács Bence és Alapi Tóth Zoltán beszélgetett a filmes blokkok között.

A zsűri elnöke Janisch Attila Érdemes művész, Balázs Béla-díjas filmrendező volt, mellette a zsűri tagjai közül Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, Lutter Imre fesztiváligazgató, Bánffy-díjas előadóművész, producer és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas színházi és tévéfilm rendező konzultáltak a versenyprogram alkotóival, akikkel a FilmProCast hollywoodi szakemberei is szakmai egyeztetést folytattak a fesztiválon.

A zsűri a Bujtor István-díjat – Bujtor magánhajójának kicsinyített, aranyozott képzőművészeti mását, amely Árvay Zolta munkája – kategóriánként ítélte oda. A karanténfilmek közül Hász Áron és Honti Arián: Tinnitus, a dokumentumfilmek között Zurbó Dorottya (Éclipse Film) Könnyű leckék című alkotása lett a fődíjas. Játékfilm kategóriában két elsőfilmes alkotó nyert: Szeleczki Rozália a Rozgonyiné és Füzes Dániel a Szokásjog című filmjéért kapta meg a Bujtor-díjat

A Bujtor István Emlékiállítás, amelynek fókuszában a Pogány Madonna és a Hamis a baba állt, naponta fogadott annyi látogatót, mint a Latinovits Emlékmúzeum egy egész hónapban az átlagos hétköznapokat tekintve.

Száznál is többen hajóztak ki minden nap, kóstolták meg Ötvös Csöpi kedvenc ételeit és nézték meg a nagy Ötvös Csöpi akció-vígjátékokat, amelyek mindegyikét levetítették a fesztiválon, az Ancsika Kertmoziban és a Latinovits Művelődési Házban.

Hatalmas tömeg gyűlt össze a veterán autós találkozón, ahonnan a látogatók a Tabu Kupa résztvevőivel közösen vonultak fel a szemesi sírkerthez és koszorúzták meg Bujtor István és Latinovits Zoltán sírját. Nagy sikere volt a Nekem a Balaton című képzőművészeti kiállításnak, a Csavar Színház előadásainak és a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen megtartott Tabu Kupa Bujtor István vitorlás Emlékversenynek is. Utóbbival Kenesén, Aligán és Almádiban találkozhattak az érdeklődők.